IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН призова Тръмп да не намалява финансирането за нея

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е готов да обсъди със САЩ най-добрия начин за преследване на общите цели

22:47 | 16.03.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ООН предупреди днес Съединените щати да не намаляват финансирането си за нея, след като проектобюджетът, представен днес от правителството на американския президент Доналд Тръмп, предвижда съкращаване на вноските на страната за световната организация, предаде Франс прес.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е изцяло ангажиран с реформирането на световната организация, така че тя да бъде по-ефикасна и да използва по-оптимално своите ресурси, подчерта неговият говорител Стефан Дюжарик. Той предупреди, че едни "резки намаления на финансирането (на ООН) може да доведат до принудително приемане на мерки ад хок, които ще подкопаят в дългосрочен план усилията за реформа".

Гутериш е готов да обсъди със Съединените щати и всяка друга страна членка на световната организация какъв е най-добрият начин за преследване на нашите общи цели, даде да се разбере Дюжарик. Той обърна внимание, че генералният секретар на ООН вече е разговарял на няколко пъти с постоянния представител на САЩ в организацията Ники Хейли.

В първия си проектобюджет, представен днес, американският президент, който встъпи в длъжност през януари, предвижда драстично намаляване на парите за дипломация и екология за сметка на чувствително увеличаване на средствата за отбрана. Според разчетите на правителството на Тръмп Съединените щати ще намалят финансовия си принос към ООН и вече няма да покриват повече от 25 процента от разходите на мироопазващите операции на световната организация.

Френският постоянен представител в ООН Франсоа Дьолатр призова САЩ да не орязват парите за световната организация.

Днес "имаме нужда повече от всякога от една силна ООН и от една Америка, която остава ангажирана в световните дела", подчерта Дьолатр. Той предупреди, че ако Съединените щати се оттеглят от Организацията на обединените нации и заложат на едностранния подход, и "дори други актьори само да имат такова усещане", това ще предизвика риск от връщане на сферите на влияние. "А историята ни учи, че това само води до нестабилност", припомни френският дипломат.

Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли каза, че световната организация харчи прекалено много пари и струва на САЩ значително по-скъпо, отколкото на други държави, предаде ТАСС.

"В много области ООН харчи повече пари, отколкото трябва, и (финансовото) бреме е значително по-голямо за Съединените щати, отколкото за други страни", посочи тя.

Към този момент САЩ покриват над 22 процента от редовния бюджет на ООН, който възлиза на около 5,4 милиарда долара годишно, отбелязва ТАСС. Те осигуряват и 28,5 на сто от финансирането на мироопазващите операции на световната организация, които струват 7,9 милиарда долара. Съединените щати дават общо около 10 милиарда долара годишна за ООН и нейни програми.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 6
StraightForward
преди 7 години
Така ли било, ясно!!! ПАК ПОРЕДНИТЕ ВИ ЧЕРВЕН ГЛУПОСТИ!!??? Много смешно ООН БИЛО ПРО ИСЛЯМСКА ОРГАНИЗАЦИЯ !???АМИ ШУТИН ВСЕКИ ДЕН ИЗБИВА НЕВИННИ ХОРА В УКРАЙНА И ЗАВЛАДЯ ПОЛОВИНАТА СТРАНА, НО ВИЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА СТЕ, КАТО ММАЛОУМНИ МЕКО КАЗАНО!???? КАК ВИ СЕ СЛУЧИ ТАЗИ ЖЕСТОКА БОЛЕСТ!???ОДОБРЯВАТЕ ТЕРОРИСТИЧНИТЕ ИЗЯВИ НА ШУТИН ЛИ ??? АМА НИЩО ЧУДНО, ТОЛКОВА СИ И СТРУВАТЕ, ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО, САМО ЛЪЖИ И НИЩО ДРУГО!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
ООН при управлението на Обама в САЩ започна да се превръща в про-ислямска и категорично анти-Израелска и анти-САЩ организация и се проведе голяма чистка.Елена Поптодорова го потвърди няколко пъти в медиите.И след всичко това имат наглостта да очакват финансиране от САЩ и от евреите в САЩ.Аз ако съм на мястото на Тръмп нито 1 цент няма да дам на организация, която си затваря очите за ислямския фанатизъм и безумия и по всеки начин се опитва да даде власт на терористи и фанатици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още