Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

ООН: Усилията на страните в борбата с глобалното затопляне не са достатъчни

Страните, включени в анализа на ООН, съставляват около 40% от държавите, подписали Парижкото споразумение, и са отговорни за 30% от емисиите по света

ООН: Усилията на страните в борбата с глобалното затопляне не са достатъчни

Снимка: Bloomberg L.P.

Доклад на Организацията на обединените нации (ООН), публикуван в петък, обобщава нови национални ангажименти за климата и заключава, че усилията на страните изостават от необходимото за ограничаване на глобалното затопляне, съобщава Bloomberg.

За да имат шанс да спазят установеното от Парижкото споразумение за климата ограничаване на покачването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий до 2030 г., държавите трябва да намалят своите емисии на въглероден диоксид до 45% спрямо нивото от 2010 г. и да премахнат тяхното въздействие напълно до средата на века. 

Още по темата

В доклада се разглеждат „национално определени приноси“ (NDC) от 47-те страни плюс Европейския съюз (ЕС), които актуализираха своите ангажименти до края на 2020 г. Въпросните приноси представляват ангажиментите на отделните страни за климата и варират от планове за намаляване на емисиите, осигуряване на финансиране за по-бедните нации или адаптиране на инфраструктурата и хората към променящите се условия.

„Въпреки че докладът на ООН показва една мрачна страна, това не е пълната картина“, посочват Тарин Франсен и Дейвид Уаскоу от Института за световни ресурси.

Заедно, страните, включени в анализа на ООН, съставляват около 40% от държавите, подписали Парижкото споразумение, и са отговорни за 30% от емисиите на парникови газове в световен мащаб. Това означава, че почти три четвърти от страните предстои да докладват какъв е следващият им кръг от цели.

„Това, което останалите държави правят колективно през следващите девет месеца, ще бъде решаващо“, допълват Франсен и Уаскоу.

Те изтъкват, че се забелязва впечатляващ напредък при изпълнението на по-строгите цели от ЕС, Великобритания, Колумбия и Аржентина.

САЩ, вторият по големина източник на емисии в света, се върнаха към Парижкото споразумение с встъпването в длъжност на президента Джо Байдън, но все още не са обявили новия си национално определен принос.

Федералният съветник по въпросите за климата в Белия дом Джина Маккарти характеризира предстоящия ангажимент като „най-агресивния“ за намаляване на въглерода в страната досега и заяви, че тези цифри трябва да се очакват преди срещата на върха на 22 април.

Администрацията на президента Джо Байдън обеща да насочи САЩ по пътя към въглеродно неутрална икономика до 2050 г. Повече от половината от страните от Г-20 се ангажираха с тази цел.

Цялата публикация може да намерите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 1 месец
''ООН: Усилията на страните в борбата с глобалното затопляне не са достатъчни'
Ще трябва да ви изтръскаме още малко...
а китайчетата кога ?
1
 
2
 
2
ing5rov до: julian12
преди 1 месец
то затоплянето е като коронавируса ... плащаме му данъка ...
1
 
6
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Какво затопляне?! Я поглендете какво става по света. Снях и студ навсякъде.

Още от Други
Кадър на деня за 14 април