Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

ОПЕК: Доходите на страните извън картела могат да нараснат почти 10 пъти

Според доклад на картела паричният поток в държавите може да се увеличили от 35 до 324 милиарда долара благодарение на поскъпването на петрола

ОПЕК: Доходите на страните извън картела могат да нараснат почти 10 пъти

Снимка: Ройтерс

Свободното движение на паричния поток в страните извън ОПЕК през периода 2015-2020 година може да се увеличили от 35 до 324 милиарда долара благодарение на поскъпването на петрола и съкращаването на инвестициите. Това се посочва в майския доклад на ОПЕК, който бе публикуван във вторник, предаде БТА.

В края на 2018 година този показател достигна исторически максимум от 310 милиарда долара, което е два пъти над равнището от 2017 година, се подчертава в отчета. Има няколко причини, поради които паричният поток в страните извън ОПЕК нарасна от минималните 35 милиарда долара през 2015 година по време на петролната криза.

„Главният фактор е поскъпването на черното злато, намаляването на себестойността и свиването на инвестициите", се казва в документа.

През 2019 година паричният поток на страните извън ОПЕК може да намалее с 15 на сто, но през 2020 година вероятно ще нарасне с 23 на сто до 324 милиарда долара, очаква петролният картел.

На фона на нарастващите доходи ОПЕК прогнозира през тази година рекордни инвестиции в нови проекти за добив. Според разчети на анализатори на организацията, инвестициите в разработването на находища в страните извън ОПЕК могат да достигнат 26,5 милиарда долара, а още 184 милиарда долара, както се очаква, могат да бъдат инвестирани в разработването на познати находища, а 180 милиарда долара - в нови (общо 390 млрд. долара).

ОПЕК понижи оценката си за нарастването на предлагането на петрол от страните извън картела до 2,14 млн. барела дневно през 2019 година. Спадът се аргументира с намаляването на добива в началото на годината на страни като САЩ, Бразилия и Великобритания. 

САЩ, Бразилия, Русия, Австралия и Великобритания остават главните двигатели на световното увеличение на предлагането през 2019 година. Мексико, Казахстан, Норвегия и Индонезия се очаква да отчетат значително понижение.

Запасите от петрол и петролни продукти на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие през март 2019 година са се увеличили с 3,3 милиона барела спрямо февруари и са достигнали 2,87 милиарда барела, посочва ОПЕК в майския си отчет, цитиран от БТА.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Краят на кемализма в Турция ли е решението за „Света София“?