IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оръжейната сделка между САЩ и Саудитска Арабия е фалшива новина

Има няколко писма за изразяване на интерес или намерение, но не и договори, пише представител на института Brookings

15:53 | 11.06.17 г. 1
<p>
	Тръмп с краля на Саудитска Арабия. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Тръмп с краля на Саудитска Арабия. Снимка: Архив Ройтерс

Миналия месец американският президент Доналд Тръмп посети Саудитска Арабия, а администрацията му обяви, че е сключила оръжейна сделка за 110 млрд. долара с кралството. Единственият проблем е, че такава сделка няма. Това е просто фалшива новина.

Говорил съм с контакти в оръжейния бизнес и в Капитолия и всички казват едно и също: няма сделка за 110 млрд. долара, пише старши изследователят в института Brookings в САЩ Брус Райдел. Вместо това има няколко писма за изразяване на интерес или намерение, но не и договори. Много от тях са оферти, към които, според военната индустрия, Саудитска Арабия ще има интерес някой ден.

Засега нищо не е било предадено на Сената за разглеждане. Агенцията за сътрудничество в сферата на сигурността – подразделението за продажба на оръжия към Пентагона, ги определя като „замислени продажби“. Нито една от посочените досега сделки не е нова, всичко започва от администрацията на Обама.

Пример за това е предложението за продажба на 4 фрегати на Кралския саудитски флот. Това предложение бе за първи път оповестено от Държавния департамент през 2015 г. Договор не последва. Моделът фрегата е специфичен плавателен съд, който американският флот ползва, но този модел всъщност все още не съществува.

Друг пример е терминалната система за високовъздушна противовъздушна отбрана (THAAD), която бе наскоро разположена в Южна Корея. Саудитците изразяват интерес към системата от няколко години, но засега няма финализиран договор. Обама одобри продажбата по принцип на среща в Кемп Дейвид през 2015 г., разказва Райдел.

Също в пожелателния списък са и 150 хеликоптера Black Hawk. Още веднъж – стара новина в нови дрехи. Това, което саудитците и администрацията направиха, е да сглобят условен пакет от пожелателен списък с възможни сделки и да представят това като сделка. Дори изчисленията им не се получават. Това е просто фалшива новина.

Нещо повече, малко вероятно е саудитците да могат да платят сделка за 100 млрд. долара към момента заради ниските цени на петрола и над двегодишната война с Йемен. Президентът Обама продаде на кралството оръжия за 112 млрд. долара за период от осем години, повечето от които бяха в една огромна сделка от 2012 г., договорена от тогавашния военен министър Боб Гейтс. За да получи одобрението на Сената, Гейтс договори и сделка с Израел, за да се компенсират израелците и да се запази количественото им предимство пред арабските им съседи. От спада на цените на петрола обаче саудитците изпитват трудности с плащанията си.

Ще разберете, че сделката на Тръмп е истинска, когато Израел започне да иска пакет, с който да запази количественото предимство на военните си сили, пише Райдел. Това, което скоро ще се случи, е сделка за няколко милиарда долара за още муниции за войната в Йемен. Военновъздушните сили на Саудитска Арабия се нуждаят от повече боеприпаси, за да продължат с бомбардировките над най-бедната страна в арабския свят.

Не на последно място, колкото оръжейната сделка е прехвалена, толкова е и шумно рекламираното обединение на мюсюлманите в кампания срещу тероризма. Вместо това страните от Персийския залив се обърнаха срещу една от своите. Саудитска Арабия поведе компания за изолиране на Катар. Този уикенд Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекратиха отношенията си с Катар. Саудитските съюзници, като Малдивите и Йемен, последваха стъпката, а Саудитска Арабия затвори сухоземната си граница с Катар.

Това не е първият подобен разрив, но може да е най-опасният. Саудитците и съюзниците им нямат търпение да накажат Катар за подкрепата на Мюсюлмански братя, за Al Jazeera и за отношенията му с Иран. Вместо обединен фронт за сдържане на Иран, резултатът от срещата в Рияд между Тръмп и около 50 страни през миналия месец е изостряне на сектантското и политическото напрежение в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още