IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една стъпка напред за отстраняването на Дилма Русеф

Комисия на долната камара на бразилския парламент подкрепи импийчмънт на президента, предстои гласуване на цялата камара

08:30 | 12.04.16 г. 1
<p>
	Президентът на Бразилия Дилма Русеф. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Президентът на Бразилия Дилма Русеф. Снимка: архив, Ройтерс

Комисия на долната камара на Конгреса в Бразилия подкрепи импийчмънт на президента Дилма Русеф с 38 гласа “за” и 27 “против”, съобщава Ройтерс.

Президентът на Бразилия е изправена пред обвинения за нарушаване на бюджетните закони, с което си е осигурила преизбирането на поста през 2014 г., посочва информационната агенция.

Гласуването в долната камара се очаква да се проведе в неделя. Ако две трети от депутатите подкрепят импийчмънт на Русеф, процедурата ще се прехвърли в Сената.

Ако горната камара на бразилския парламент реши с обикновено мнозинство да изправи Русеф пред съда, тя незабавно ще бъде отстранена от длъжност за 6 месеца докато Сенатът реши съдбата й. Президентският пост ще се поеме от вицепрезидент Мишел Tемер.

Ако процедурата се придвижи напред, това ще бъде първият импийчмънт на бразилски президент от 1992 г., когато Фернандо Колор де Мело беше свален от поста по обвинения в корупция след масови протести срещу него. Той подаде оставка малко преди да бъде осъден.

Началникът на габинета на Дилма Русеф коментира, че е “объркан и натъжен" от гласуването в комисията. Бразилският президент продължава да отрича обвиненията, а подкрепящите я партии се опитват да се противопоставят на отстраняването ѝ, което определят като преврат срещу демократично избран президент.

Русеф попадна в политическа буря, подхранвана от най-лошата рецесия в Бразилия от десетилетия и най-големия корупционен скандал в страната – около договорите с държавния петролен гигант Petrobras. Тя изгуби ключови съюзници на коалицията в Конгреса, включително и основния й партньор – партията на Мишел Темер PMDB.

Разривът на Русеф с вицепрезидента ѝ Темер достигна точка на пречупване вчера, след като по погрешка беше разпространено аудиосъобщение от Темер до членовете на партията му, в което по принцип призовава за правителство на националното единство. В записа той посочва, че се подготвя да поеме президентския пост, ако Русеф бъде принудена да го напусне.

В посланието си вицепрезидентът допълва, че не иска да изпреварва събитията, но трябва да покаже на страната, че е готов да я поведе, ако е необходимо.

Началникът на кабинета на Русеф нарече вицепрезидента "конспиратор" и допълни, че той трябва да подаде оставка, ако Русеф оцелее на поста си след процедурата по импийчмънт.

Политическата криза прати Бразилия на ръба на пропастта. Хаосът се разиграва в навечерието на Олимпийските игри, до старта на които има по-малко от 100 дни.  Битката за импийчмънта поляризира нацията и доведе до пълен застой на най-голямата икономика в Латинска Америка.

Още по темата можете да научите от видеото на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Слаби сте кака, треаше да гледате от останалите в BRICsa те си забраниха НПО за тва нема такива измислени и скалъпени скандали .... ако ги бехте ограничили немаше да имате ядове повече, но нема нищо друг път да знаете ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още