IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още разкрития задълбочават корупционния скандал в Бразилия

Строителната компания Одебрехт е платила в продължение на девет години до 2014 г. подкупи в общ размер на 3,3 милиарда долара

12:13 | 16.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бивши кадри на бразилската строителна компания Одебрехт, която е в центъра на скандала с корупционна схема с участието на бразилски политици, продължават с разкритията си, предадоха световните агенции.

Съгласно извънсъдебно споразумение на компанията с властите, 77 нейни бивши кадри сътрудничат на разследването. Те разкриха, че Одебрехт е платила в продължение на девет години до 2014 г. подкупи в общ размер на 3,3 милиарда долара. Компанията дори имала отдел, който се занимавал с подкупите. В замяна на парите компанията получавала доходоносни обществени поръчки, свързани с бразилската държавна петролна компания Петробраз. 

Разкритията на бившите служители на Одебрехт показват, че само през 2012 г. и 2013 г. компанията е платила по 730 долара подкупи на година.

Бившият шеф на Одебрехт Марсело Одебрехт разказа пред разследващите, че компанията му е помогнала с финансирането на предизборните кампании на лидери на две латиноамерикански страни, предаде Асошиейтед прес.

Одебрехт е осигурила 3 милиона долара за кампанията на Олянта Умала, избран за президент на Перу през 2011 г. Днес той вече не е лидер на страната. Компанията е осигурила и 1,5 милиона долара за кампанията в Салвадор на Маурисио Фунес, който бе президент от 2009 г. до 2014 г.

Разкритията на 77-те бивши кадри на фирмата вече доведоха до разследване срещу девет членове на правителството на бразилския президент Мишел Темер, както и на десетки политици.

Преди броени дни бивш кадър на Одебрехт каза, че президентът Темер е присъствал на заседание, по време на което неговата партия е договорила изплащането на 40 милиона долара подкупи в замяна на доходоносни договори за Одебрехт съвместно с Петробраз. Темер отрече обвиненията.

Разкритията показаха, че в отдела по подкупите на Одебрехт вместо имената на партиите се използвали прозвища, като най-често това били имена на футболни отбори. Така например Партията на трудещите се на Луиз Инасио Лула да Силва е била известна като Фламенго, най-популярния футболен отбор в страната. Партията на Темер - Бразилско демократично движение е била известна като Интернасионал, а Бразилска социалдемократическа партия - е била известна като Коринтианс. Подкупваните политици също си имали прозвища, като например Джуджето или Виагра.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
А ЦРУ отстрани Дилма за корупция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още