IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Островни държави настояват САЩ да се върнат в Парижкото споразумение за климата

Декларацията за климата бе приета на срещата на върха на 18-те страни в Науру

22:13 | 06.09.18 г.
<p>
	<em>Науру, снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Науру, снимка: Архив Ройтерс

Островните държави от Тихоокеанския регион обявиха в обща декларация климатичните промени за "най-голямата единична заплаха" за себе си и призоваха САЩ да се върнат в Парижкото споразумение за климата.

Декларацията бе приета на срещата на върха на 18-те страни в малката островна държава Науру. 

"Промените в климата представляват най-голямата единична заплаха за поминъка, сигурността и благоденствието на народите от Пасифика", се казва в декларацията, цитирана от БТА.

"Надяваме се САЩ отново да станат част от Парижкото споразумение, защото значително намаление на вредните емисии е невъзможно, докато най-големият им източник на парникови газове не участва в процеса", каза премиерът на Тувалу Енеле Сопоага на пресконференция там.

Участниците обаче не пропуснаха да отбележат, че един от 18-те участници във форума - Австралия, също е последвала примера на САЩ и се е оттеглила от Парижкото споразумение. Сопоага не пожела да назове страната поименно, а каза само, че та започва с буквата А. Друга страна участничка на срещата в Науру, чието име започва с А, няма.

Говорител на австралийския външен министър засега не пожела да коментира въпроса.

За държавите от региона въпросът за глобалното затопляне наистина е екзистенциален въпрос, защото повечето от тях са разположени на самата морска повърхност и дори и минимално повишение на нивото на световния океан би заляло значителни части от територията им, а в някои случаи и изцяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още