Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Осъзнават ли петролните компании риска от климатичните промени?

Коментар на представител на петролната индустрия хвърля светлина върху случая с ExxonMobil и обвиненията за дългогодишна измамна схема

Осъзнават ли петролните компании риска от климатичните промени?

Снимка: Ройтерс

Когато постъпих на работа в петролната индустрия, започнах да виждам нещата по-различно отвътре. Образът в съзнанието ми на Big Oil (събирателно на най-големите публични петролни компании в световен мащаб – бел.ред.) започна веднага да променя контурите си заради натрупания личен опит. И до днес виждам много проблеми по съвсем различен начин от някои други хора, които наблюдават петролната индустрия само от разстояние, пише Робърт Репър за Oilprice.

Например, научих, че има много природозащитници, които работят за петролни компании. Екологичните отдели в петролните гиганти разполагат с достатъчно хора, които посвещават кариерата си на това да гарантират спазването на законите за околната среда.

Разбира се, все още се случват инциденти, което кара мнозина да заключават, че петролните компании не се интересуват от околната среда. В крайна сметка те са петролни компании. Но отвътре откривате огромното количество време, усилия и пари, изразходвани, за да се предотвратят такива инциденти.

Научих, че има хора, които посвещават цялата си кариера на петролните компании, работещи върху алтернативни горива. Това е област, с която се занимавах няколко години, когато работех за ConocoPhillips. 

Още по темата

Научих, че много хора работят в силози. Някой, който работи в рафинирането, може да не знае нищо за производството на петрол. Някой в производството на петрол може да няма никаква представа как се произвежда бензин. Работник от инфраструктурата с тръбопроводи може да не се съобразява с факторите, които влияят на цените на бензина.

По този начин нещата, които видях, изграждат моето мнение за настоящите проучвания за изменението на климата, засягащи ExxonMobil. Накратко за случая - компанията е разследвана от няколко американски щати и е подведена под съдебна отговорност от щата Ню Йорк, който я обвинява, че е участвала в „дългогодишна измамна схема“ относно икономическите рискове от изменението на климата.

Ключовото събитие в случая е през 1977 г., когато Джеймс Блек, старши изследовател в (тогавашната) Exxon, предупреждава: „На първо място, има общо научно съгласие, че най-вероятният начин, по който човечеството влияе на глобалния климат, е чрез отделяне на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива“.

За много хора това е категорично доказателство, че „Exxon е знаела“ за рисковете. Но моята гледна точка на вътрешно лице показва, че не е толкова просто. Постоянно се провеждат множество изследвания за всяка голяма петролна компания във всеки конкретен момент. Аз съм участвал в някои от тях. Представих своите открития пред ръководството, точно както направи Джеймс Блек. Работата е там, че ръководството може да не е съгласно с тези констатации. И точно това твърди ExxonMobil.

Това може да изглежда нелепо, но помислете, че през 70-те години на миналия век обществеността е била бомбардирана със съобщения, че температурите по света падат стремително. През 1970 г. Washington Post публикува статия със заглавие „По-студените зими предвещават нова ледена епоха“, в която се твърди, че светът се охлажда, а не се затопля.

Вероятно може да спорите, че ExxonMobil би трябвало да е достатъчно мъдра компания, за да изслуша Блек и да заключи, че той е прав, но понятието за затоплящ се свят определено не е било популярна тема по онова време. Можете да кажете: „Те имат стимул да не вярват на тези констатации“. Но през 1977 г. почти няма такъв консенсус, какъвто имаме днес, и затова не мисля, че аргументът на Блек е бил пушекът, заради който Exxon е трябвало да се огледа за съответния огън.

Другото, което искам да отбележа, е, че частните компании обикновено не опоестяват своите изследвания публично. Моите научни трудове все още са в архивите на ConocoPhillips. Публиката едва ли някога ще види тези документи, тъй като компаниите се конкурират една с друга. Според ExxonMobil не е задължително Chevron да знае какво се случва там.

И накрая, може да спорите, че независимо от това, което ExxonMobil е направила или не е знаела, компанията е финансирала години наред организации против борбата с климатичните промени. Ще се съглася, че това е вярно. Но отново това не доказва, че компанията се опитва да скрие нещо от обществото. Според мен това е така, защото съществува общо недоверие към изменението на климата в петролната промишленост (и от дясната страна на политическия спектър, към която принадлежат повечето служители на петролната индустрия).

Когато за първи път отидох да работя в петролната индустрия през 2002 г., имаше много хора, които мислеха, че съм си загубил ума си, когато се опитвах да говоря за изменението на климата. Те гледаха с недоверие към това, като и днес нещата не са се променили.

Имайки предвид това, не е изненадващо, че през 1977 г. ръководството на Exxon вероятно е отхвърлило предупреждението от един от своите учени. Ето защо всеки път, когато някой каже: „Exxon знаеше“, аз отговарям „Дали все пак е така?“

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Карлос Гон създава университетска бизнес програма в Ливан