IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 2012 г. банките ще публикуват повече подробности за бонусите на персонала

Изискванията са разработени от Борда за финансова стабилност и Базелския комитет, като ще бъдат въведени във всички държави, членуващи в него

17:14 | 01.07.11 г.
<p>
	Снимка:sxc.hu</p>

Снимка:sxc.hu

От януари 2012 г. банките ще трябва да публикуват повече подробности за бонусите, изплащани на персонала, което ще направи по-трудно заобикалянето на световните правила, насочени към блокиране на поемането на прекалени рискове, съобщи Ройтерс.

Базелският комитет на банковите надзорници и ръководителите на централните банки от близо 30 държави заявиха, че новите правила ще предоставят много по-задълбочен моментен поглед за начина, по който се изплащат суми на високопоставени банкови служители, макар да са далеч от посочването на имената на служителите.

„Базелският комитет смята, че тези изисквания за разкриване, разработени в консултации с Борда за финансова стабилност, ще подкрепят ефективната пазарна дисциплина чрез предоставяне на участниците в пазара на достъп до качеството на банковите начини за възнаграждаване и стимулите за поемането на риск, които осигуряват“, се посочва в съобщение на комитета.

„Изискванията са изработени така, че да бъдат достатъчно разбити и подробни, за да позволят смислени преценки от участниците на пазара относно банковите начини на възнаграждаване, макар да не изискват разкриването на чувствителна или поверителна информация“, се казва още там.

Политиците искат да затруднят възнаграждаването на персонала от страна на банките за поемане на прекалени рискове и са поставени под напрежението да потиснат обществения гняв в държави като Великобритания, където данъкоплатците трябва да спасяват кредитните институции, но големите бонуси продължават да се изплащат.

Досега имаше изискване банките да предоставят ясна, обширна и навременна информация за начините на възнаграждаване, но регулаторите разбраха, че тя е твърде неясна и води до непоследователно разкриване.

Новите правила предлагат подробна схема, към която банките ще трябва да се придържат и да публикуват информацията.

Според новите правила, които всички регулаторни органи в държавите членки на Базелския комитет ще бъдат длъжни да въведат, банките ще трябва да публикуват общия размер и формата на заплащане на висшия мениджърски персонал и отделно на останалите служители, които могат да поемат ключови рискове.

Кредитните институции ще трябва да публикуват информацията най-малко веднъж годишно и колкото е възможно по-бързо, след като подробните данни станат известни.

Те ще трябва също да публикуват подробностите на един уебсайт или в един документ, така че достъпът до информация да бъде „леснодостъпен и публичен“. Регулаторните органи също ще могат да искат от банките да разкрият подробностите в удобна за работа таблична или графична форма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още