IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателната доходност превърна облигационния пазар в пазар на суровини

Инвеститорите на практика използват "теорията за по-големия глупак" като инвестиционна стратегия

16:08 | 27.08.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Отрицателната доходност изкриви така глобалния облигационен пазар, че той започна да прилича на място за търговия на суровини, твърдят анализатори на подразделението на JPMorgan Chase & Co. за управление на активи, цитиран от Bloomberg.

Обемът на дълга, който носи възвръщаемост под нулата, се увеличава, след като централните банки купуват ударно активи, за да стимулират своите отслабващи икономики – динамика, която промени радикално инвестициите в облигации, смята Оксана Аронова от JPMorgan.

Инвеститорите вече трябва да мислят за облигацията с отрицателна доходност като суровина, ако се позовем на допускането на Уорън Бъфет, според когото при суровините просто залагаме на нещо, за което някой друг може да плати в даден бъдещ момент, посочва Аронова.

Тъй като обемът на дълга с отрицателна доходност вече преминава 10 трлн. долара в глобален план, облигациите престават да се търгуват на базата на фундаменти, измежду които е доходността, и вместо това се търгуват така сякаш някой друг може да е склонен да плати за тях в бъдеще. Облигациите са на практика суровини, а инвеститорите използват "теорията за по-големия глупак" като инвестиционна стратегия.

Тези облигации проявяват динамиката, характерна за суровините, която може да се види при сравняването на цената на златото с борсовотъргувания фонд на Pacific Investment Management Co. Zero-Coupon Treasury ETF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 5
Lucifer
преди 7 години
Прав си, и това е само част от бъдещия виртуален свят а бъдещи пенсионери няма да има...или и те ще са виртуални..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Добре е да се престане с лъжата, че инвеститорите са готови да приемат дори и малка загуба за да се чувстват по-сигурни за парите си. Според тиражираната многократно лъжа това водело до отрицателна дохоност, но има едно голямо но. Ако се погледнат балансите на местните централни банки веднага се набива на око огромни програми за стимулиране на банковото кредитиране като LTRO, парите от които са похарчени в по-голямата си част за покупка на немски и френски ценни книжа. Тези програми са за индиректно финансиране на бюджета на Германия и Франция чрез печатницата, а на такива балъци като България им налагат "строги икономии". Тия книжа с отрицателна доходоност реално се купуват само от централните банки, пенсионните фондове и застрахователните дружества, т.е бъдещите пенсионери ще платят за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Содом и Гомора , а Луци...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
Lucifer
преди 7 години
"...печелят от отрицателна доходност..."-звучи ми като да правиш деца чрез извратен перверзен секс от който деца естествено не се раждат, но доставя удоволстви...боже тоя виртуален свят на фалшиви пари, жени и т.н......това е краят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
Ще печелят от отрицателна доходност ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 7 години
А данъчните къде са ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още