IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните лихвени проценти, които карат централните банки да поемат рискове

Понижаването на лихвите в Европа и Япония оказва натиск върху възвръщаемостта на много централни банки

08:20 | 07.05.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Инвеститорите – от малки германски вложители до глобални застрахователи, от дълго време се оплакват от използването на отрицателни лихвени проценти от централните банки, коментира Financial Times.

Сега обаче друга група усеща трудности заради отрицателните лихвени проценти – самите централни банки.

Понижаването на процентите в Европа и Япония налага натиск върху възвращаемостта на много централни банки – източник на приходи, използван, за да се покриват текущите разходи и да се предоставят приходи към финансовите министерства.

Анкета сред мениджърите на резерви в 77 централни банки, които общо са имали резерви на стойност 6 трлн. долара през миналия август, разкрива, че една голяма част от тях променят стратегията си за управление на портфейла, включително предприемайки стъпки към изкупуването на по-рискови активи.

„Централните банки трябва да запазят капитал, така че инвестирането в ценни книжа, което ги принуждава да губят пари, е нелогично“, казва Кристиан Дезигле, ръководител на отдела за централни банки и държавни и инвестиционни фондове в HSBC. “Те трябва да действат по-агресивно, за да генерират доходност и в някои случат поемат по-голям риск“.

Макар че централните банки са най-известни с определянето на лихвените проценти и печатането на пари, като цяло те са сред най-големите инвеститори. Общо те са управлявали резерви за 10,9 трлн. долара в края на миналата година, сочи Международният валутен фонд.

Сега, според анкета направена от търговския журнал Central Banking Publications и HSBC, мениджърите на резерви в централните банки осъществяват или „сериозно обмислят“ купуването на пакети от заеми, прекроени в гарантирани от ценни книжа активи, или изоставянето на валути, засегнати от отрицателните лихвени проценти.

Институции като Европейската централна банка и Централната банка на Япония въведоха отрицателни лихвени проценти, за да се справят със заплахата от дестабилизиращ пристъп на дефлация и да насърчат растежа.

Комбинацията от отрицателни лихвени проценти и огромни изкупувания от централните банки – т.нар. количествено облекчаване, е понижило възвращаемостта по финансовите активи. Някои държавни ценни книжа и корпоративен дълг с висок рейтинг сега се търгуват с отрицателна доходност, което означава, че инвеститорите, които държат активите до матуритета им, ще изгубят пари.

„Мениджърите на резерви са част от съпътстващите жертви на отрицателните лихвени проценти“, казва Джон Нюджи, основател на Laburnum Consulting и бивш мениджър на резерви в Централната банка на Англия.

„Те трябва да работят със света такъв, какъвто е, и се сблъскват със същите проблеми като всички останали. Но те добре знаят, че има много по-важни проблеми от възвръщаемостта по резервите им“.

В миналото централните банки имаха склонност да инвестират в консервативни активи като държавен дълг с висок рейтинг и в най-често търгуваните валути. Към края на миналата година те държат 20% от резервите си в активи, деноминирани в евро, като този обем е доста по-малък в сравнение с по-ранните етапи на финансовата криза, и 4% в йени. По-голямата част от резервите – около 64%, се държат в деноминирани в долари активи.

80% от анкетираните казват, че отрицателните лихвени проценти са повлияли на стратегиите за управление на резервите на централните банки. Почти 60% пък казват, че отрицателните лихвени проценти са се отразили на централната им банка.

Централните банки държат резерви, за да стабилизират стойността на собствените си валути, намесвайки се с купуването или продаването на активи, за да успокоят волатилността на валутните пазари. Резервите могат да се трупат и в резултат на целенасочени опити за обезценяване на валути.

Мениджърите на резерви по принцип предпочитат ликвидни активи, които могат лесно да бъдат купувани и продавани. Те често са ограничавани от мандатите си по отношение на инвестиции във високорискови активи. Централните банки обаче захвърлят част от консерватизма си през последните години, тъй като парични политики, като количествено облекчаване, ги принуждава да продават облигации и да купуват по-рискови инструменти като акции.

Един от анкетираните мениджъри казва, че централните банки удължават и продължителността на инвестициите си, за да печелят някаква възвращаемост – ход, който ще доведе до инвестиции на мениджърите на резерви в активи, които се продават и купуват по-трудно.

Анкетата е била осъществена през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 7 години
тоя сектант си е дефектен по рождение .... и 100 години няма да му помогнат, само евентуално в психиартията, но и техните възможности са ограничени.А най-лошото е че като го обиждаме, той си мисли че е прав, а ние просто го мразим, както едно време римляните са мразили Джизъса ... няква форма на съвременен месия се явява тоя плоскомозъчен сектант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 7 години
само твоята простотия и неукост са неизчерпаеми .... това с водата по добре не го говори много щото е супер смешно и издава тоталната ти неграмотности Танасе *** като минем на комунистическао-сектантската ти доктрина за планетарно незнам си ква икономика, зер слънцето ще угасне по късно ? Викаш ще го спестиме, а ? те еааа в глуп.ака, дето си вярва даже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Ти не мислиш като говориш защото слънцето след милиард години ''угасва'' и водата е изчерпаема свършва засега бавно чрез фотосинтеза и за петрола и т.н. енерг.източници се знае но никой не казва на колко процента може да се откажем от петрола тоест дали можем да минем на 100% ВЕИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
да БЕ ВЯТЪР.СЛЪНЦЕ И ВОДА, СА ИЗЧЕРПАЕМИ И ТЕ НАЛИ хахахаха Ужас, как не мислите като говорите??системната криза идва от КИТАЙ, но в БЪЛГАРИЯ ИМА КАРТЕЛ "БАНКОВ", КАКТО ПРИ ГОРИВАТА И КЪДЕ ЛИ НЕ !!! СМЯХ... НЯМАТЕ ОПРАВИЯ ОЩЕ ПОНЕ 15 ГОДИНИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Да се смея ли да плача ли ?! -''за да се покриват текущите разходи и да се предоставят приходи към финансовите министерства''Марк Фебер ми даде хубава идея В края на краищата те ще купят всички държавни облигации, всички корпоративни облигации и всички акции в обращение. След като имотният пазар тръгне надолу, те ще купят всички жилища, а после правителството ще притежава всичко... с което се връщаме към социализма, към плановата икономика'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/faber-centralnite-banki-postilat-pytia-kym-socializma-213049/Целта е ресурсно базирана и планирана екологична икономика и ''те'' сами си го направиха по друг път ТОЕСТ ПЛАНИРАНЕТО Е НЕИЗБЕЖНО ЗАРАДИ ИЗЧЕР.ЕНЕРГ.ИЗТОЧНИЦИ И ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ,И СИСТЕМНАТА КРИЗА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още