IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папа Франциск насочва усилия към борбата с въглеродните емисии

Търсенето на бърза печалба разширява отрицателните въздействия върху околната среда, посочва религиозният водач в енциклика

16:05 | 16.06.15 г.
Папа Франциск насочва усилия към борбата с въглеродните емисии

Папа Франциск се подготвя да призове за "драстично намаляване" на въглеродните емисии и да се застъпи срещу "икономическите сили", които се противопоставят на усилията за борба с изменението на климата, пише Financial Times.

Ватиканът ще публикува енциклика – най-висшата форма на папското учение в католическата църква, в четвъртък, но италианското списание L'Espresso е успяло да достигне до документа по-рано и пусна част от него в понеделник.

Въпреки че служители на Ватикана предупредиха, че текстът не е окончателен, той все пак предлага ясна и детайлна картина на идеите на 78-годишния папа по отношение на околната среда и изменението на климата. Темата може да бъде разглеждана като най-трайното наследство на неговия мандат като ръководител на католическата църква.

Според папа Франциск глобалното затопляне е причинено "главно от човешка дейност", въпреки че и други фактори, като например промените в орбитата и изригването на вулкани може да са изиграли роля.

Той се оплаква, че досегашните усилия да се изградят решения на "екологичната криза" са били възпрепятствани от "отказа на огромната незаинтересованост на другите".

"Нагласите, които блокират решения, дори и сред вярващите, варират от безразличие към ситуацията до сляпа вяра в технологиите", казва той.

"Много от тези, които държат повече ресурси и икономическа или политическа власт, изглежда се съсредоточават основно върху прикриването на проблеми и крият техните симптоми, като просто се опитват да смекчат отрицателните последици от изменението на климата", посочва папата в документа.

По думите му "спекулациите" и "търсенето на бърза печалба" засилват отрицателните въздействия върху околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още