IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папа Франциск призова за преустановяване на спекулата с цените на храните

Финансовите пазари формират съдбата на народите, а не обслужват техните нужди, посочи главата на Римокатолическата църква

11:01 | 17.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Папа Франциск призова за преустановяване на спекулата с цените на храните

Папа Франциск за пореден път призова за преустановяване на спекулата с международните цени на храните по време на конференция във Ватикана, предава CNN.

Главата на Римокатолическата църква насочи призива си към инвеститорите на стоковите пазари, особено към тези, които правят спекулативни залози върху движенията на цените. По думите му този тип инвестиции намаляват достъпността на храните до най-бедните семейства.

"Напредъкът в технологиите увеличава скоростта на финансовите трансакции, но в дългосрочен план това е от значение само до степен, до която да служи по-добре за общото благо", каза той. "В тази връзка, спекулациите с цените на хранителните продукти са скандал, който сериозно компрометира достъпа до храна от страна на най-бедните членове на нашето човешко семейство", отбеляза Папата.

Позицията не е нова за папа Франциск. И преди той заемаше страна срещу спекулата с хранителни продукти, като впечатление през миналата година направи речта му пред Организацията по прехрана и земеделие (ОПЗ) към Организацията на обединените нации (ООН). Подобни коментари отправяше и неговият предшественик Папа Бенедикт XVI, който заемаше най-висшия престол в Римокатолическата църква в периода 2005-2013 г.

Последните коментари на Папата дойдоха по време на конференцията "Инвестирай за бедните" във Ватикана. Събитието се стреми да подчертае начина, по които инвеститорите могат да предприемат социални и екологични ефекти в полза на благото на най-бедните.

"Все по-нетърпим е фактът, че финансовите пазари формират съдбата на народите, а не обслужват техните нужди, или че малцина извличат огромно богатство от финансови спекулации, а мнозина са силно обременени от последствията", каза още той.

Коментарите на Папата идват в интересен повратен момент за световните стокови пазари. Много от цените на хранителните продукти нараснаха чувствително през изминалата година след поредица от суши и други проблеми, които засегнаха доставките на различни култури.

Въпреки това тенденцията в последния месец бе обратна, според данните на ОПЗ. Организацията съобщи че измерващият пазарните стойности на хранителните стоки индекс се е понижил с 1,2% от април до май, като спадове са били отчетени във всички подиндекси на измерителя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още