IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папата преди срещата с Тръмп: Има незатворени врати

Трябва да говорим за неща, които ни свързват, а след това да продължим напред, стъпка по стъпка, твърди папата

10:34 | 14.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Папата пред журналисти в папския самолет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Папата пред журналисти в папския самолет. Снимка: Ройтерс

Въпреки различните виждания по отношение на имиграцията и опазването на климата папа Франциск възнамерява да посрещне американския президент Доналд Тръмп напълно открито, предава DPA.

Тръмп се очаква на посещение във Ватикана на 24 май.

„Винаги има врати, които не са затворени“, заяви главата на римокатолическата църква на борда на папския самолет пред журналисти. „Ние трябва да намерим вратите, които поне отчасти са отворени, да минем през тях и да говорим за неща, които ни свързват. А след това да продължим напред, стъпка по стъпка“, поясни папата.

Самите теми на разговора щели да изкристализират от разговора. Папата щял да каже това, което мислил, а същото важело за Тръмп. Папата не искал да прави присъда за Тръмп, преди да го чие лично. „Никога не оценявам хората,без да ги чуя. Вярвам, че не трябва да правя това“. 

По думите му той нямало да се опитва да накара американския президент да смекчи политиката си за имиграцията и околната среда. „Това са политически сметки и аз не мога да си позволя това, дори в религиозен план не споделям смяната на вярата”, подчерта главата на римокатолическата църква.

Тръмп ще посети папата в рамките на първото си пътуване зад граница. Преди изборите в САЩ Франциск го критикува заради плановете му да изгради гранична стена с Мексико, като нарече това „нехристиянско“. "Човек, който мисли единствено за това да строи стени, а не мостове, не е християнин", заяви папата тогава.

Тръмп контрира, наричайки изказването на папата „греховно“. „За един религиозен лидер е срамно да оспорва вярванията на друг човек. Горд съм да съм християнин. Папата изрече лоши неща за мен, защото мексиканското правителство го накара да мисли, че Тръмп е лош човек", каза тогава милиардерът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още