IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж, Ню Йорк, Токио и други градове обещават да намалят отпадъците си

Едни от най-големите градове в света подписаха съвместна декларация с цел да бъдат намалени с 50% до 2030 г. обемите на отпадъците, депонирани на смет

20:37 | 28.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Двайсет и три градове и региони, обединяващи 150 милиона души население в цял свят, се ангажираха днес да намалят обема на изгаряните или депонирани отпадъци, които също са източник на парникови газови, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Пет европейска града, осем в Съединените щати, както и Каталуния, Токио, Дубай, Торонто, Ванкувър, Монреал, Сидни и Тел Авив, подписаха съвместна декларация с цел да бъдат намалени с 50 на сто до 2030 година обемите на отпадъците, депонирани на сметища или изгаряни, както и да увеличат със 70 процента дела на преработката (рециклиране или компостиране) спрямо 2015 година. В същото време те се ангажират да намалят с 15 процента обема на боклуците, произвеждани от домакинствата.

Така всяка година ще се пестят 87 милиона тона отпадъци, които в противен случай биха излъчвали парникови газове, според коалицията, наречена Си 40 (C40).

Изгаряните отпадъци произвеждат СО2, а изхвърляните на сметища - метан. В момента годишното "производство" на общински отпадъци се оценява на около 2 милиарда тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 5 години
Много добре.След консуматорския строй е време за нещо ново.Трябва да се учим от грешките си,за да изградим едно по добро бъдеще.С по чист въздух и природа,преди да се задушим в собствените си ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още