IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите в брой все още са лидерът в дигиталната епоха

Сумата от щатската валута в обращение в цял свят е нараснала с 87% през последните 10 години

22:01 | 20.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Системите за цифрови разплащания процъфтяват през последните години. Сумата от щатската валута в обращение в цял свят обаче е нараснала с 87% през последните 10 години, съобщи днес Федералният резерв за Сан Франциско.

Сумата включва реалните банкноти и монети, държани от банките, компаниите, инвеститорите и обикновените хора, коментира CNN.

През 2006 г. американски долари на стойност 783 млрд. долара са сменили собствениците си в цял свят. Според новото изследване на Фед миналата година сумата е била на стойност 1,46 трлн. долара. Друго проучване на Фед за Ню Йорк пък оценява, че по-голямата част от доларите се държат извън страната.

„Твърденията за смъртта на кеша са твърде преувеличени“, заяви председателят на Фед за Сан Франциско Джон Уилямс. „В повечето страни търсенето на банкноти и монети е силно и не показва признаци за забавяне“.

Икономическите фактори, променливите лихвени проценти и дори природните бедствия може да доведат до засилено търсене на долари. По света щатската валута се възприема за сигурна в моменти на политически и икономически сътресения.

Всички видове пари в брой обаче се увеличават, не само доларите. Според Фед в 40 от 42 големи икономики – от Европа и Азия до Латинска Америка и САЩ – растежът на кеша в обращение е задминал икономическия ръст през последните 10 години.

Твърденията на Фед се подкрепят и от частния сектор. Днес 83% от глобалните сделки са в кеш, посочва Western Union, а спадът е съвсем лек спрямо 85-те процента преди десетилетие.

„Не вярваме в един безкешов свят“, казва Одилон Алмейда, председател на глобалното подразделение за парични трансфери в Western Union. “Кешът ще продължи да формира по-голямата част от плащанията... за следващите 50 години. Но дигиталните плащания ще растат по-бързо“.

Има много причини, поради които хората предпочитат парите в брой. Удобни са, не изискват банкова сметка или мобилен телефон и е хубаво да имаш скрити за спешни ситуации.

В някои от развиващите се държави обращението на кеша отчита драматичен ръст, като най-силен е в Аржентина – 900%. В други страни обаче, преминаващи през различни сътресения, увеличението също е значително – 442% в Мозамбик, 413% в Мианмар и 355% в Украйна.

В по-развитите страни тенденциите не са подобни, макар че и там ръстът на парите в обращение задминава цялостния икономически растеж. Сред тези държави са Великобритания, Канада и Япония.

Изключения в доклада на Фед са Швеция и Норвегия, където парите в обращение са намалели през последното десетилетие. Най-голямата норвежка банка – DNB, елиминира парите в брой в клоновете си, а Швеция създаде инфраструктура, която насърчава дигиталните плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
vstoykov
преди 6 години
Има голяма вероятност нашите господари да ни спретнат конфискация на парите в брой чрез метода, който наскоро приложиха в Индия - обявяват сегашните пари, че спират да са законно платежно средство след 3 месеца, след 1 месец казват - променяме срока, след 2 дена парите вече не важат, който ги е обменил с нови, обменил; който не - гори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
Същественият проблем при долара е неговото неправилно прилагане.Заниженият основен лихвен процент на Федералният резерв на САШ за кратко забавя началото на кризи. Също, много кризи се отлагат, защото с нови заеми правителството на САЩ заплаща възникналите щети. Подходът е с малък ефект и с увеличение на вредите.Успешното спасение от сегашните актуални злини в САЩ е осъществимо с подобреното прилагане на долара.В книгата СВЕТОВНАТА ГРЕШКА е представен следния пример:На 15 август 1971 година президентът на Съединените американски щати Ричард Никсън обяви смяна на златния долар с незлатен долар.Решението се изпълнява без официална защита срещу главната слабост на долара. Нанесени са огромни загуби. Съдбоносни за държавата са ограничените приходи и завишените разходи за лихви.Пропуснатата полза за правителството на Съединените американски щати е за над 23 трилиона долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още