IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Иран одобри сделката за ядрената програма

Международните инспектори ще имат ограничен достъп до военните обекти

10:41 | 13.10.15 г. 1
Парламентът на Иран одобри сделката за ядрената програма

Парламентът на Иран одобри сделката за ядрената програма на страната, съобщават държавните медии в страната.

Споразумението е било прието със 161 гласа “за”, 59 “против” и 13 въздържали се. Така народните представители на практика дават одобрение на вдигането на санкциите срещу Иран в замяна на ограничаване на чувствителните ядрени дейности.

Депутатите обаче подчертават, че международните инспектори ще имат ограничен достъп до военните обекти, включени в програмата.

Техеран настоява, че ядрената програма е изцяло мирна, но все пак през юли затвори преговорите със САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия плюс Германия.

Споразумението си навлече критики от страна на противници и в САЩ, и в Иран. През септември републиканците в Конгреса на САЩ се опитаха да осуетят сделката чрез гласуване на предложение за неодобрение. Демократите обаче събраха достатъчно гласове, за да блокират решението.

В Иран консервативни депутати разкритикуваха президента Хасан Рохани заради опитите за умишлено, според тях, отлагане на сделката.

Според кореспонденти на медии в Иран в парламента е имало тежки сблъсъци заради сделката.

Съветът за сигурност на ООН прие седем резолюции в периода 2006 - 2015 г., които изискват прекратяване на производството на обогатен уран, който може да се използва за граждански цели, но също така и за атомни бомби. С четири от резолюциите се наложиха международни санкции на Иран.

Споразумението предвижда, че малко над 5 хил. центрофуги от първо поколение може да продължат да работят, но да обогатяват уран до 3,67% - ниво, което е доста под необходимото за производство на атомно оръжие.

Иран се съгласи и да промени реактора си за тежка вода в Арак, като ще произвежда плутоний само като страничен продукт от производството на електроенергия. Там няма да се изграждат нови реактори за период от 15 години.

Международни наблюдатели ще осъществяват цялостна програма за проверка на ядрените съоръжения на Иран. Чуждестранни инспектори ще могат да разследват военните измерения на програмата и да определят дали Техеран има военни амбиции, които да осъществи чрез програмата.

Санкциите на Европейския съюз и САЩ срещу страната ще бъдат вдигнати тогава, когато Техеран докаже, че изпълнява споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още