IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паси: Китай, Русия и Куба подкрепят Мадуро заради големите кредити за Венецуела

Държавата има потенциал да е изключително богата, но инфлацията наближава 2 млрд. процента, заяви бившият външен министър

11:30 | 06.02.19 г. 2
<p>
	Поддръжници на президента на Венецуела Николас Мадуро.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Поддръжници на президента на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Ройтерс

Най-големите кредитори и партньори на Венецуела са Китай, Русия и Куба и те имат икономически интерес да поддържат Николас Мадуро. Европейският съюз (ЕС) няма такъв интерес, а по-скоро да се развива някакъв демократичен процес. Това каза пред Нова телевизия бившият министър на външните работи Соломон Паси.

Има поне три групи от въпроси, на които трябва да си отговорим, когато говорим за кризата във Венецуела, каза Паси.

„Първата е: Kакво е Венецуела? Венецуела е една огромна и далечна държава, която е добре да се знае каква е. Второто е какъв е този проблем, който се дискутира сега – дали за пръв път се появява, или е поредната манифестация на отдавна съществуващ проблем, битката между свободата и суверенитета. Третият въпрос е какъв е интересът на България и съответно на ЕС в целия този проблем", допълни бившият външен министър. 

По думите му при такива проблеми винаги има водещи европейски държави. Както България е била водеща по темата за Западните Балкани, така по въпросите на Венецуела водеща ще бъде Испания.

Венецуела е с население 35 млн. души и държава с най-големи петролни залежи в света, следвана от Саудитска Арабия, Канада и Иран. Държавата има потенциал да е изключително богата, но инфлацията наближава 2 млрд. процента, посочи Паси.

Той даде за пример Мария Габриел Чавес, дъщерята на предишния президент Уго Чавес, която има близо 4 млрд. долара лично богатство. В същото време близо 10% от венецуелците са емигрирали.

Паси отбеляза, че там има купони за храна, няма лекарства, правителството отказва хуманитарна помощ. Има титанична корупция, петролното богатство се управлява от шепа генерали и не се трансформира в национално богатство. Венецуела по думите му е транзитен хъб на световния наркотрафик.

„Далеч съм от мисълта, че Хуан Гуайдо е носител на демокрацията, той е марксист както много от латиноамериканските политици. Очевидно в момента той е носителят на промяната, от която Венецуела има нужда“, заяви Соломон Паси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Не мога да разбера: два милиарда или два милиона процента е пъста инфлация там? Хиляда пъти е разликата, все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Абее, тоя Паси защо е още на свобода?Защо избегна съдебен процес за държавна измяна?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още