IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите тази година не следват рейтинговите действия на Moody’s и S&P

В повече от половината от случаите доходността на държавните ценни книжа е тръгвала в обратна посока, пише Bloomberg

21:21 | 18.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарите тази година не следват рейтинговите действия на Moody’s и S&P

През тази година глобалният облигационен пазар в повечето случаи не последва оценките за държавните рейтинги на две от водещите световни агенции - Moody’s Investors Service and Standard & Poor’s.

В 53% от случаите на промяна в рейтингите или тяхната перспектива, доходността на държавните ценни книжа е тръгвала в обратна на оценките посока, показват данни на Bloomberg.

Това е повече от дългосрочната средна стойност от 47%, изчислена на базата на над 300 рейтингови действия от 1974 г. насам. През тази година инвеститорите са игнорирали 56% от промените в оценките на Moody’s и 50% от тези на S&P. 

Анализ на МВФ от януари относно влиянието на промените в рейтингите на Moody’s върху кредитните деривати показа, че цените им са реагирали в очакваната посока в 45% от случаите при дълговете на развитите икономики и в 51% от случаите при тези на развиващите се. При промените в перспективите по рейтингите цифрите са съответно 67% и 63%.

„Политиците трябва да са по-фокусирани върху пазарите, а не върху рейтинговите оценки, защото на тях се формират реалните разходи за финансиране на дъжавите“, коментира Брет Уондър, главен инвестиционен директор за финансови инструменти с фиксиран доход в Charles Schwab Investment Management в Сан Франциско.

Понижените рейтинги от Moody’s тази година в Европа са 6,4 пъти повече от повишените, а при  S&P – 4,3 пъти. Въпреки това европейските облигации отчитат най-добрата си година от 1998 г. насам, донасяйки 11,5% до средата на месеца, според Bank of America Merrill Lynch Euro Government Index.

Най-много са поскъпнали гръцките (84%) и португалските книжа (55%), според индекси на  European Federation of Financial Analyst Societies.

Доходността на държавните ценни книжа като цяло се е понижила до историческо дъно от 1,36% на 28 ноември, според индекс на Bank of America Merrill Lynch. Книжата са донесли 4,5% от началото на годината.

„Не съм съгласен, че пазарите не се интересуват от рейтингите“, опонира Питър Палфри, мениджър на облигационен фонд в Loomis Sayles and Co. „Промените в рейтингите до голяма степен са калкулирани в цените“, посочва мениджърът, чийто фонд през последните пет години е в горните 2 процентила по доходност сред подобните му.

”Дали инвеститорите наистина ги е грижа за ново понижение на рейтинга на САЩ? Не мисля”, е мнението на Джеймс Сарни, старши управляващ партньор в Payden & Rygel. Тези решения са част от една голяма мозайка, която като цяло определя доходността по държавните ценни книжа, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още