IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на сливания и придобивания е на път към предкризисните си нива

От началото на годината в света са сключени сделки за над 552 млрд. долара

16:18 | 28.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Пазарът на сливания и придобивания е на път към предкризисните си нива

Сключването на бизнес сделки отново се съживи, като в началото на 2014 г. активността на пазара на сливания и придобивания е на път да се върне към предкризисните си нива, пише CNBC.

Общата стойност на сливанията и придобиванията по света от началото на годината досега възлиза на 552,4 млрд. долара, реализирани чрез 4 880 сделки. Това е най-високият обем след същия период на 2007 г., когато сумата на сливанията и придобиванията възлезе на 617,2 млрд. долара. Спрямо миналата година повишението е с 13%, показват данните на Dealogic.

На възхода на пазара на сливания и придобивания често се гледа като на един от основните сигнали за връщането на оптимизма за състоянието на глобалната икономика. В момента пазарът е концентриран основно в САЩ, като страната формира 60% от стойността на сделките. Втори в класацията е Китай. Делът на азиатската страна в сумата на сделките, сключени от началото на годината до момента, възлиза на 10%, което отрежда на Поднебесната империя второто място.

Резултатите съответстват на оптимизма за представянето на най-голямата икономика в света. От началото на годината американските компании са похарчили извън страната с 30 млрд. долара по-малко от сумата, която чуждестранни компании са инвестирали в щатски активи, изчисляват анализаторите на Deutsche Bank. За сравнение – чуждестранният интерес към покупки на компании в Австралия е спаднал на фона на опасенията за състоянието на икономиката.

Покупката на Facebook на What'sApp за 19 млрд. долара и сделката на Comcast за придобиването на Time Warner Cable за 45,2 млрд. долара са само част от големите сделки, обявени до този момент.

Като цяло компаниите подкрепиха балансите си по време на кризата. Американските компании по-специално се възползваха от евтините кредити, предоставени в рамките на програмата за покупки на активи на Федералния резерв. Ето защо те имат повече пари за харчене.

Също така сега преобладава оптимизмът за възстановяването на глобалната икономика. Това, че лихвените проценти продължават да са ниски, означава, че заемите, чрез които се финансират придобиванията, са по-евтини. Акционерите отново са активни. Шумни изказвания като тези на Нелсън Пелц за Pepsi и на Карл Айкан за eBay означават, че компаниите са поставени под натиск да действат вместо да пазят статуквото.

Активността на пазара на сливания и придобивания означава, че инвестиционните банки, които извършват консултациите по сделките, ще печелят повече. Morgan Stanley повежда класацията с направени консултации по сделки на стойност 159,6 млрд. долара. Данните на Dealogiс показват още, че JPMorgan и Bank of America Merrill Lynch са съответно на втора и трета позиция.

Повече пазарни новини вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Не се заблуждавайте че кризата е отминала! Банките ни готвят нова гадна изненада всеки момент с токсички активи! Пазара не е нормален при толкова празни непродадени и необитаеми жилища, цената да не падне наполовина, си е направо балон за нова криза! Не се спазват основни пазарни закони! Народите обедняват от измислена инфлация, която ги източва и разни ***, наричащи себе си химикономисти, ги лъжат и мамаят с нереални теории които самите те не разбират! Отиваме към нова кемнна епоха в която основното блюдо ще е дебел банкер! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още