IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PDVSA мести своето европейско седалище от Лисабон в Москва

Информацията беше потвърдена от венецуелския вицепрезидент по планирането Рикардо Менендес и от заместника на Николас Мадуро Делис Родригес

11:50 | 04.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Венецуелската държавна петролна компания Petroleos de Venezuela (PDVSA) е в процес на преместване на своето европейско седалище от Лисабон в Москва, сподели вицепрезидентът по въпросите за планирането на Венецуела Рикардо Менендес, цитиран от ТАСС. 

„Преместването на офиса на PDVSA свидетелства за стратегическия характер на нашите взаимоотношения в енергийния сектор. Процедурата напредва нормално“, заяви Менендес, като не уточни крайния срок за приключване на процеса.

Тази новина беше потвърдена и от вицепрезидента на южноамериканската страна Делси Родригес след разговора ѝ с руския външен министър Сергей Лавров.

По-рано тази година администрацията на Доналд Тръмп наложи санкции срещу PDVSA в опит да ограничи един от основните източници на средства за правителството на Николас Мадуро.

Петролът осигурява близо 90% от приходите от износ на Венецуела, която е и член на ОПЕК.

Въпреки санкциите PDVSA запази износа на петрол до близо 1 млн. барела дневно през март.

Руските компании от своя страна се опитват да избегнат американските санкции, които биха оказали негативно влияние върху бизнеса им.

В средата на март руският кредитор „Газпромбанк“ заяви, че продава своя дял в Petrozamora, съвместно предприятие с PDVSA.

Банката притежава миноритарен дял в компанията GPB Global Resources, която от своя страна държи 40% от Petrozamora.

ВТБ също взе решение да се откаже от своя дял в руско-венецуелското дружество Eurofinance Mosnarbank, прехвърляйки дела си на Росимущество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още