Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Перспективите пред ядрената енергетика в Китай, Япония, Русия и САЩ

Докато Китай се опитва да стабилизира своята мащабна програма за изграждане на нови атомни централи, САЩ се изправят срещу проблема с ядрените отпадъци

Перспективите пред ядрената енергетика в Китай, Япония, Русия и САЩ

Снимка: Ройтерс

Ядрената енергия съставлява 10,5% от глобалния енергиен микс през 2017 г. и продължава да расте заедно с търсенето на електроенергия.

В периода между 2012 г. и 2017 г. инсталираните мощности са се повишили с 18 гигавата до 392 гигавата. По данни на GlobalData ядрената енергия ще продължи да расте стабилно през следващите десет години, достигайки 536 гигавата до 2030 г., пише Дан Юрман за EnergyPost. 

Още по темата

Китай

Първата съвместна Areva/EDF ядрена електроцентрала Taishan с капацитет от 1650 мегавата се намира на 136 км западно от Хонконг.

Проектът Taishan стартира на 26 ноември 2007 г. като първоначално се очаква да започне да произвежда електроенергия през 2013 г. като цената на съоръжението не е обявявана пред медиите.

Централата е съвместно предприятие между China General Nuclear Power Group (CGN) и Electricite de France (EDF).

5-годишното забавяне на този проект предизвика редица дискусии относно фокуса на китайското правителство в енергетиката и повиши опасенията, свързани със загърбването на ядрената енергия и пренасянето на акцента на Пекин върху възобновяемите енергийни източници.

Великобритания

Френската компания EDF изгражда и два реактора във Великобритания.

След споразумение, сключено през октомври 2016 г. CGN се съгласи да придобие 33,5-процентен дял в проекта Hinkley Point C в Съмърсет.

Подписването на този договор цели съвместното разработване на нови ядрени електроцентрали в Съфолк и Брадуел в графство Есекс.

Централите Hinkley Point C и Sizewell C ще се основават на технологията на реакторите от трето поколение (EPR) във Франция.

Други EPR реактори

Първият подобен реактор Olkiluoto 3, част от едноименната центра,  завърши функционалните тестове и вече е готов да бъде зареден, докато процесът по зареждане на реактора в централата  Flamanville се очаква да приключи до края на тази година.

Плановете на Avera да изгради четири EPR реактора в САЩ пропаднаха на фона на промените на енергийните пазари, причинени най-вече от ниската цена на природния газ.

Колапсът на проекта V C Summer в Южна Каролина, който трябваше да се състои от два блока Westinghouse от по 1150 мегавата, също изигра своята роля в липсата на нови ядрени реактори в САЩ.

Япония

Министерството на икономиката, търговията и индустрията (METI) планира да подпомогне онези стартъпи, които са фокусирани върху ядрената енергетика чрез предоставяне на фондове и технически опит.

Министерството е определило субсидии в размер между 50% и 90% от разходите по разработването на технологиите.

METI планира да предостави и достъп до технологията за високотемпературни газови реактори и да ги изпробва в съоръжения, притежавани от Japan Atomic Energy Agency.

Инициативата цели да стимулира специалистите, които се занимават с разработването на следващото поколение ядрени реактори като малките модулни реактори (SMR).

Друга причина, заради която Япония инвестира в SMR реакторите, е неблагоприятното положение на големите реактори и износът на ядрена електроенергия.

Toshiba вече се оттегли от ядрената индустрия, а Mitsubishi се отказа от проекта за изграждане на четири реактора в Турция.

Hitachi планира да създаде атомна електроцентрала във Великобритания, но японската компания не може да осъществи тези планове без финансовата подкрепа на британското правителство.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
5
 
9
 
12
fon
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ха-ха. Ядреното лоби пак е събрало някой лев за лъжлива пропаганда, но ВЕИ лобито се разрастна много и ще им сплеска главата.

Ядрената енергия съставлява 10,5% от глобалния енергиен микс през 2017 г и постоянно намалява. И какви са тия 10.5%? Нали АЕЦ били с "неизчерпаема мощност" в пенсионерските ни глави. Бъдещето им е - умирачка, какво да дискутираме по-нататък след като първото им изречение е такава тлъста безочлива лъжа. Естествено има мижави нови мощности на АЕЦ почнати преди десетилетия, но не могат да компенсират изобщо затваряните.
6
 
11
 
11
copper до: gogo6060
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Беше. Сега е с 16 здрави шева, но и тях ще скъсат ааппахахаха
6
 
15
 
10
gogo6060 до: copper
преди 5 месеца
Докторе, много пациенти ще намериш в сайта, но този е най-разхлабен, хахахаха
15
 
10
 
9
majnata до: gogo6060
преди 5 месеца
Е ви го и тъпунгерр номер 2 ... от един калъп излизат ...
9
 
17
 
8
gogo6060 до: Амнести
преди 5 месеца
Глупости под шипковия храст и мечтите на трола и на росатом, пхахаха
The following seven Focus Countries, covered in depth in this report, represent about two thirds of the global reactor fleet (63 percent of the units and 70 percent of the installed capacity) and six of the world’s nine largest nuclear power producers. China. France. Germany. Japan. South Korea. United Kingdom.
United States.
Е нема ги парцаливите русия и росатом, не ги броят за живи в The World Nuclear Industry Status Report 2018. Мбахахахах

Още от Други
Ще успеят ли САЩ да поставят Иран на колене?