IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните компании продават „мръсните“ си активи, но въглеродният проблем остава

Въпреки че продажбите на активи помагат за намаляване на разходите, ръководителите на петролните гиганти също трябва да покажат, че са ангажирани с климата по някакъв начин

15:22 | 08.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато британският енергиен гигант BP Plc обяви, че прекратява сондажните си дейности в Аляска, неговият главен изпълнителен директор Боб Дъдли подчерта допълнителната печалба от продажбата на тези активи в размер на 5,6 млрд. долара – едно значително свиване на въглеродния отпечатък на дружеството, съобщава Bloomberg.

Намаляването на емисиите е важно за Дъдли, отчасти защото влиятелните акционери принуждават BP да хармонизира разходите си в съответствие с климатичните цели. Но тук има уловка. 

Според Дъдли, Hilcorp Energy Co., купувачът на активите в Аляска, планира да налее повече пари за увеличаване на производството, отколкото BP. Това би могло в крайна сметка да влоши проблема с въглерода.

Ръководителят на BP и неговите колеги от най-големите петролни компании в света се намират пред дилема. Инвеститорите настояват да се придържат към целите на Парижкото споразумение за климата, като същевременно продължат да генерират печалби.

За да постигнат баланс, една от стратегиите на изпълнителните директори е да продават проекти на висока цена с голям капацитет за генериране на въглеродни емисии. Но това може единствено да прехвърли проблема с климатичните цели на друга компания.

Прехвърляне на отговорност

BP не е единствената компания от т.нар Big Oil (най-големите петролни компании в света – бел.ред.), която прехвърля отговорността на друг. Британско-холандската Royal Dutch Shell Plc продаде своя канадски петролен бизнес през 2017 г., който сега продължава своята дейност при нов собственик. Френската Total SA от своя страна продаде своите активи от подобен характер на купувач, който се стреми да ги върне към живот. Миннодобивната Rio Tinto Plc загърби въглищата, като продаде част от активите си на Glencore Plc, която планира да продължи да експлоатира мините.

Действията на компаниите ще бъдат обсъдени по време на конференцията Oil & Money по-късно тази седмица.

Въпреки че продажбите на активи помагат за намаляване на разходите ръководителите на тези компании също трябва да покажат, че са ангажирани с въпроса за околната среда.

Все пак за някои инвеститори, които продават високовъглеродните проекти, правят компаниите по-устойчиви към бъдещото законодателство в областта на климата и това е стъпка в правилната посока.

Ако компаниите могат да използват средствата от продажбата на проекти с високи въглеродни емисии, за да развият производство с по-ниско съдържание и по-ниска интензивност на генериране на парникови газове, това е „решение, което ние обикновено подкрепяме“, споделя Ник Стансбъри, ръководител Legal & General Investment Management, един от най-големи акционери в големите петролни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Просто ВР иска да се превърне в приоритетно газов гигант. Виждат, че там е бъдещето. Мидичката - горе-долу тоже така - тя продаде част от активите си, за да покрие част от тия 50 МБ дълг, натрупани покрай купуването на основно газовата BGgroup... но пък пое газовите находища в Канада - за да продава газчицата на Япония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Не се плашете зелени приятели, въглероден отпечатък ще има за всички!Само дето едни ще ги занулят, а други ще ги заменят щастливо...https://***.vestifinance.ru/articles/126171?fbclid=IwAR3k84H8HIVNP4Say7A3rAM39Sbqlh9IUOzr0lyV6U2aFMBARG--Sg1aHUE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още