Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Петролните пазари могат да се сблъскат с дефицит през 2019 г.

Редица инвестиционни банки до голяма степен са съгласни, че съкращенията в производството тази година ще тласнат цените на Брент до 70 долара за барел

Петролните пазари могат да се сблъскат с дефицит през 2019 г.

Снимка: Ройтерс

Излишъкът от доставки на петрол „започва да се обръща“ към дефицит, показва проучване на Bank of America Merrill Lynch (BofAML).

Инвестиционната банка отбелязва, че причината за срива на петролните цени в края на 2018 г. не е било единствено свръхпредлагането, но и редица „нефундаментални фактори“, като разпродажбата на дългите позиции от хедж фондовете и други мениджъри на пазара и страхът и несигурността на по-широките финансови пазари, пише Ник Кънингам за Oilprice. 

Още по темата

Излишъкът в размер от 1,3 млн. барела дневно за четвъртото тримесечие обаче започва да се обръща към дефицит, смятат от BofAML.

Според банката съкращенията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници могат да доведат до лек дефицит през тази година.

Редица инвестиционни банки до голяма степен са съгласни, че продажбите от края на декември, които понижиха цената на Брент под 50 евро за барел, са отишли твърде далеч и това скоро ще се промени към възходяща тенденция, която ще тласне стойностите до 70 долара за барел.

Тази прогноза обаче важи само ако състоянието на глобалната икономика спре да се влошава. Анализаторите от BofAML смятат, че сортът Брент може да се срине до 35 долара на барел, ако растежът на световния брутен вътрешен продукт се забави от 3,5% до 2 на сто.

На този етап никой не може да предположи дали световната икономика ще се забави още, но има нарастващ брой показатели, които предполагат, че е възможно този процес да продължи.

Последните данни от Китай, които показаха значително забавяне в ръста на вноса и износа на азиатската страна, са обезкуражаващи.

Износът на Китай през декември е спаднал с 4,4 на сто спрямо година по-рано, докато вносът отчита понижение от 7,6%, което предполага, че втората по големина икономика в света започва постепенно да отслабва.

BofAML изчислява, че доставките от ОПЕК+ ще се свият с 2,6 млн. барела дневно през четвъртото тримесечие на тази година в сравнение със същия период от 2018 г. заради гласуваните съкращения и значителните понижения в износа при Иран и Венецуела.

Тези спадове, съчетани със забавянето в добива на американски шистов петрол и постоянното нарастване на търсенето, трябва да бъдат достатъчни, за да обърнат петролните пазари към състояние на дефицит.

Банката сравнява и размерът на излишъка през годините, като стига до извода, че през 2018 г. стойността на излишъка е значително по-малка от този, регистриран между 2014 и 2016 г. Излишъкът през изминалата година е възлизал на 200 млн. барела, докато този от посочения период е бил около 1 млрд. барела за всяка година, показват данни на Scotiabank.

“Пазарните настроения днес се определят от неоправдани опасения за търсенето, подценяване на въздействието на договорените съкращения на доставките и погрешно тълкуване на тенденциите в търсенето и предлагането“, заяви саудитският министър на петрола Халид ал-Фалих по време на енергийния форум на Атлантическия съвет в Абу Даби.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 3 месеца
Я стига Светът продължава да е претрупан със петрол Разни аналзитори дегат пара за да могат цените да се вдигнат и да се отърват от огромното количество петрол които са купили на високи цени Още в сряда и четвъртък следващата седмица ще излязат данни за наличностите и цените отново ще се върнат под 60 и около 50 за WTI

Още от Други
Кристиан Руби: Ядрената енергия е важен елемент в процеса на електрификация