Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Петролните пазари ще се нуждаят от още 43 млн. барела дневно до 2035 г.

Според McKinsey & Company 30% от тези нови количества ще идват от офшорните съоръжения

Петролните пазари ще се нуждаят от още 43 млн. барела дневно до 2035 г.

Снимка: Ройтерс

За да бъде разбран текущия цикъл на пазара на офшорни сондажни съоръжения, глобалната консултантска компания McKinsey & Company предлага своето виждане за развитието на офшорните проекти до 2035 г.

Пазарът стартира 2019 г. с някои от най-ниските си нива на активност през последните 20 години, като търсенето на сондажни съоръжения е с около 3-4% по-ниско в сравнение с 2017 г. Подобна е и тенденцията при операторите, които не са увеличили капиталовите си разходи за морски проучвания. Въпреки че наскоро бяха активирани няколко приемливи съоръжения, McKinsey & Company очаква пазарът да се възстанови бавно.

Само през изминалата година 37 подвижни платформи (jackup rigs) бяха изведени от експлоатация, отчитайки най-високата стойност по този показател за последните пет години. Въпреки това все още е налице пренасищане с подобен тип съоръжения. Пазарното им потребление се е понижило до около 62-69%, а новите договори за доставка са с 15% по-малко в сравнение с 2017 г. 

Още по темата

По отношение на плаващите платформи, 20 съоръжения са били изведени от експлоатация през 2018 г.

Ще бъдат необходими още около 43 млн. барела суров петрол дневно от несанкционирани проекти до 2035 г., за да може да се отговори на търсенето, подчертават от компанията.

Затварянето на тази празнина ще изисква допълнителна продукция както от шистови находища, така и от офшорните зони.

McKinsey & Company очаква офшорните райони да съставляват около 30% от това ново производство на суров петрол, като приблизително половината от общото количество на офшорните зони ще идва от дълбоководни ресурси.

Според консултантската компания пазарът изглежда годен за средносрочен и дългосрочен растеж, тъй като операторите на частни съоръжения изместват своя фокус към дълбоководните зони заради увеличението на цената на безрисковото покритие на плитководните обекти, като търсенето на подвижни съоръжения може да нараства с по 1% на година до 2035 г. Следвайки този тренд, използването на съоръженията ще се възстанови до над 80% до 2023 г. заради големия брой обекти, изведени от експлоатация и продължаващото отлагане на поръчките.

Хроничното свръхпредлагане при подвижните съоръжения изглежда, че ще приключи, тъй като се очаква спиране на дейността на допълнителен набор плаващи платформи в близкото бъдеще, което се очаква да доведе до спад от 9% в броя на количеството подобни конструкции до 2035 г.

До края на настоящата година търсенето на плаващи платформи ще спадне леко заради нестабилните цени на петрола, след което ще започне растеж, който ще достигне 6 на сто до 2027 г. Тази тенденция ще продължи до 2035 г. като годишно ще се отчита ръст от 2 на сто.

Ключови региони за този растеж ще бъдат Африка, Бразилия и Мексиканският залив. Очаква се снабдяването да остане значително стабилно до 2026 г. До средата на по-следващото десетилетие ръстът на доставките по дългосрочни договори ще достигне около 13%.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 4 седмици
боливия е един от вариантите

Още от Други
Жители на Хонконг отново на протест - този път срещу търговци от Китай