Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Pew: Климатичните промени са най-голямата тревога за сигурността

Според допитване на Pew Research Center значителен ръст отбелязват притесненията за американската мощ и влияние в глобален мащаб

Pew: Климатичните промени са най-голямата тревога за сигурността

Снимка: Ройтерс

Климатичните промени са най-голямото опасение за сигурността според международно проучване на изследователския институт Pew Research Center. От данните става ясно, че промените в околната среда притесняват повече страни, отколкото ислямисткия тероризъм и кибератаките.

В същото време все по-притеснителни се оказват и нарастващата мощ и влияние на САЩ, съобщава Ройтерс.

Още по темата

В 13 от 26 държави хората са посочили климатичните промени като най-голяма глобална заплаха. В същото време ислямисткият тероризъм оглавява списъка в осем други страни, а кибератаките – в четири.

Тревогите за състоянието на околната среда отбелязват значителен ръст от 2013 г. насам, като увеличението на процентните пунктове е двуцифрено в страни като САЩ, Мексико, Франция, Великобритания, Южна Африка и Кения, показва допитването, което обхваща общо 27 612 души.

Ядрената програма на Северна Корея и глобалната икономика също са по-значителни източници на тревога, докато респондентите в Полша са определили нарастващата руска мощ и влияние като свое най-голямо свое притеснение.

Все по-малко хора посочват икономиката като техен основен източник на опасения, въпреки че тя остава причина в много държави, особено в страните, на чиито национални икономики не се гледа особено положително като Гърция и Бразилия.

Най-голямата промяна в настроенията има по отношение на САЩ, като средно 45% от хората в допитването са посочили американската мощ и влияние като заплаха през 2018 г. За сравнение, през 2013 г., когато Барак Обама е преизбран за президент, този дял е 25%.

Източник: Pew Research Center

В десет държави, сред които Германия, Япония и Южна Корея, близо половината или повече допитани виждат американското влияние като заплаха за тяхната страна. През 2017 г. броят на страните с подобно мнение е осем, а през 2013 г. - три.

В Мексико, където тези опасения нараснаха значително след избирането на американския президент Доналд Тръмп, процентът на хората, притеснени от САЩ, достигна 64%.

На дъното на общата класация застава опасността от китайската мощ и влияние, въпреки че тя се запазва като значително опасение в Южна Корея, Япония, Филипините, Австралия и САЩ.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
5
 
4
преди 2 месеца
Pew Research Center
Not-for-profit organization
Location: Washington, D.C., U.S.
Budget: Revenue: $44,409,611; Expenses: $35,069,976; (FYE June 2016)
---------------------------------------------------------------------------------
за НЕ печалбарска организация, тия с тая фалшива новина бая печалби са напрайли и Тиквесторчетата преписват ли преписват, че да им дадат некой лев да одат до Билата да си купат нешо за ядене ...
0
 
6
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Освен Полша (което е естествено, като съседна страна), коя друга страна е изказала опасения от Русия? Защо има отделен цвят само за една страна?
7
 
6
 
2
rainmaker до: studioaa
преди 2 месеца
30те сребърника, които вземаш да тролиш всеки ден, заслужават ли си да помогнеш за прецакването на света за другите и децата ти, ако имаш такива?
4
 
10
 
1
преди 2 месеца
Ако не пусне един google search за Pew Research Center веднага излиза, че той е left-leaning, т.е поредното крайно-ляво американско НПО загрижено за благото на т.н. либерални, а всъщност нео-марксистки ценности. Да питаш подобна организация по противоречив въпрос като промените в климата е все едно да се допиташ до маркс дали пролетариите по света ще се обединят - отговорът е очевиден. Заради пристрастията на тази организация не може да се вярва на нито едно техните мнения.

Още от Други
Кристиан Руби: Ядрената енергия е важен елемент в процеса на електрификация