Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Pfizer и BioNTech смятат, че вероятно ще е нужна реваксинация

Данни от Израел показват, че имунизационната защита намалява след шест месеца, а производителите искат да получат одобрение за трета доза

Pfizer и BioNTech смятат, че вероятно ще е нужна реваксинация

Медицински работник прилага доза от ваксината на Pfizer-BioNTech срещу Covid-19 на жител в здравния център на Джордан Вали в Спрингфийлд, Мисури, САЩ, във вторник, 29 юни 2021 г. Снимка: Bloomberg LP

Производителите на ваксини Pfizer и BioNTech предполагат, че защитният ефект на съвместната им ваксина срещу коронавируса ще намалее след шест месеца.

„Както вече става ясно от данните за практическото приложение, събрани от израелското Министерство на здравеопазването, защитният ефект на ваксината срещу заразяване и симптоматични заболявания намалява шест месеца след втората ваксинация, въпреки че защитата срещу тежко протичане на заболяването остава висока", се казва в в съвместно изявление от четвъртък (местно време на Източното крайбрежие на САЩ). Въз основа на наличните данни досега е вероятно, „че ще е необходима трета доза в рамките на шест до дванадесет месеца след пълната ваксинация“.  

Още по темата

В продължаващо проучване на трета ваксинация могат да се наблюдават „обнадеждаващи данни", поясняват двете компании. Подробностите трябва да бъдат публикувани скоро в научно списание. Освен това се планира през следващите седмици данните да бъдат предоставени на американския регулатор FDA, европейския партньор EMA и други регулаторни органи.

Припомняме, че според нови данни на израелското Министерство на здравеопазването защитният ефект на ваксината срещу заразяване с Covid-19 е спаднал до 64 процента през юни. Преди това се говореше за 94 процента. Ефективността срещу тежък курс на лечение също намалява от 98%, но остава висока -  93 процента

Pfizer и BioNTech предполагат, че третата доза ще съдържа най-високото ниво на защита срещу всички тествани досега варианти на коронавируса, се казва в съобщението. Това се отнася и за разширяващия се в момента Делта вариант. В същото време се разработва адаптирана версия на общата иРНК ваксина.

Малко след изявлението на Pfizer и BioNTech последва изявление на двете американски агенции FDA и CDC, разпространено до американските медии в четвъртък. В него се твърди, че американците, които са били напълно ваксинирани, в момента не се нуждаят от допълнителна, трета ваксинация.

Но агенциите били подготвени за прилагането на допълнителна доза, ако научните доказателства показват, че тя е необходима. Американските здравни служители са разгледали темата, но не разчитали единствено на данни от фармацевтични компании.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тея нормални ли са
0
 
3
 
7
преди 2 месеца
на печелившите - честито ... на прееебаните - също !
1
 
5
 
6
edimi до: melon
преди 2 месеца
Не, не са наляли. Малко "мая" само са турнали. Предполагам, защото не е било кристално ясно, дали нещо няма да се обърка. Сега се налива. Мога от първо лице да разкажа, какви кинти се наливат в нови производствени мощности в Германия. Кой строи заводи за еднократна кампания? Риторичен въпрос. Сега подхващат и темата с протеините, тяхното значение и управление в организма. Някаква връзка с ваксините? Нееее, те не "командват" определени клетки да произвеждат определени протеини. Не. ;) А и хората имат мнооого къса памет. В началото бе......Температури в минуси граничещи с хибернация, сега китайски хладилни чанти в таксита. Тайни маршрути за доставки с огромна охрана, сега предложения в клубове, ресторанти и молове. Пари дори. Официално. Децата/хикакъв проблем, минава като настнка, а някои не разбират, сега ваксини за непълнолетни. Ваксинираните ще боледуват леко, НО, ще пренасят и могат да заразяват. По чисто медицински въпроси говорят основно с охота предимно политици(управляващи), е те нямат общо със службите разбира се. В говорилнята са лаборанти, математици, статистици, абе изобщо преброители. Едните броят под микроскоп, другите директно жертви. Две години огромни научни екипи в университети и болници по цял свят не успяха, професори не казаха мнение, НО една(и) частна(и) лаборатория(ии) о чудо, успяха. Мангизите и зависимостите са пред нас.
3
 
4
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Да си дойдем на думата.... Макар, че съм научно лице и многократно съм пускал дори тук линк към публикацията, довела до създаването на К19, лично за себе си знам, че целта на тези ваксини е единствено да отслабват естествения имунен отговор на организма до степен, в която хората ще започнат да умират дори без "придружаващи" заболявания. Целта мисля, че е пределно ясна. Станахме прекалено много маймуни на клона и се нуждаем от разреждане...Не мисля да се ваксинирам. Каквото ми е писано, това е....
1
 
7
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Гяволи, искат да го направят като абонамет за кабелна телевизия това ваксиниране.

Още от Други
Финансирането на климатичните промени ще остане под целта поне до 2025 г.