IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пинера и Гилиер ще се състезават на втория тур от президентските избори в Чили

Журналистката Беатрис Санчес, чиято партия Френте Амплио обединява еколози и леви либерали, е трета с 20 на сто от гласовете

08:30 | 20.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Себастиан Пинера - консерватор, милиардер и бивш президент, спечели най-много гласове на вчерашния първи тур от президентските избори в Чили и ще се състезава на втория тур на 17 декември с левия кандидат Алехандро Гилиер, предаде ДПА.

67-годишният Пинера спечели близо 36%при преброени 99 на сто от подадените бюлетини, а Гилиер, който е представител на левоцентристката коалиция на сегашната президентка Мишел Бачелет, получи 22 на сто от гласовете.

Журналистката Беатрис Санчес, чиято партия Френте Амплио обединява еколози и леви либерали, е трета с 20 на сто от гласовете.

14 милиона избиратели имаха право на глас на изборите в Чили за президент, за 155 депутати в долната камара на парламента и за подновяване на част от Сената.

"Отворихме вратата, от която ще тръгнем към по-добри времена", каза Пинера и обяви, че на Чили "предстои нова фаза". 

Гилиер обеща, че левицата, която представлява с повече солидарност по-голяма част от чилийското общество, ще спечели втория тур на изборите.

Прогнозите сочат, че разделенията сред левицата ще помогнат на Пинера да победи. Възможно е обаче левите сили да се обединят около Гилиер, отбелязва ДПА.

Вчера Бачелет и Пинера призоваха чилийците да гласуват, за да има висока избирателна активност.

"Ако не гласувате, други ще решават вместо вас", написа Бачелет в Туитър, която няма право да се кандидатира за втори последователен мандат. Жителите на столицата Сантяго можеха да пътуват безплатно в метрото, за да отидат до изборните секции, а на онези, които бяха на работа, бе разрешено да отсъстват за два часа, за да гласуват.
Все още няма официални данни за избирателната активност. Липсата на интерес към изборите е израз на общо разочарование от политиците от целия политически спектър заради корупционни скандали, добавя ДПА.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още