IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По какво си прилича и се различава сегашният пазарен срив от онзи през 2008 г.?

Тъй като този път не произлиза от банковата система той не застрашава системите за плащания и сетълмент

17:55 | 10.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

За разлика от глобалната финансова криза, сегашната не е осакатяваща такава в банковата система или тези за плащания и сетълмент, пише за Financial Times Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz.

Световната икономика и пазарите по-скоро преминават през тежък период, който се оформя от години. Тежките времена се изострят и от факта, че правителствата имат по-малко начини да им отговорят.

Непосредствената причина за турбуленцията е ерозията на три котви, които поддържаха пазарите стабилни или дори растящи въпреки влошаващия се фундамент.

Първо, действителното въздействие и опасенията от коронавируса подкопават едновременно търсенето и предлагането. Това подрина инерцията на глобалния икономически растеж.

Второ, централните банки вече не могат да потискат финансовата нестабилност чрез инжектиране на ликвидност и все по-ниски лихви. Лихвените проценти вече са отрицателни в Европа.

Трето, решението на Саудитска Арабия да започне петролна ценова война застраши жизнеспособността на малките нефтени компании и подкопа части от пазара на корпоративни облигации.

В резултат на това високите цени на активите започнаха да се връщат там, където фундаментът сочи, че трябва да бъдат (въпреки, че и самият фундамент се влошава). Тъй като тази корекция се извършва по хаотичен начин, съществува риск от съпътстващи щети за финансовия свят и реалната икономика.

Днешните бурни пазари напомнят за поведението си по време на финансовата криза преди 12 години. За това навява и нарастващата вероятност от рецесия в Германия, Италия, Япония и други страни. Въпреки това днешната ситуация, колкото и да е смущаваща, се различава значително.

Тъй като не произлиза от банковата система, тя не застрашава нервния център на съвременните пазарно базирани икономики, а именно - техните системи за плащания и сетълмент.

За съжаление днешната ситуация се различава от тази през 2008 г. и по един неблагоприятен начин.

Правителствата започват борбата за справяне със сътресенията от изоставаща позиция. Прекалено дълго те преследваха небалансиран микс от икономически политики, който разчиташе на паричната политика, за да подкрепя растежа. Освен това твърде много патрони бяха изстреляни нахалост - като например скорошното намаление на основната лихва от Федералния резерв на САЩ с 0,5 процентни пункта, което бе зле прието от пазарите.

За да се спре това, което може да се превърне в порочен цикъл, при който влошаващата се реална икономика повлича надолу пазарите, а те от своя страна - нея, сега правителствата трябва да направят няколко неща.

Те трябва да използват лазерно насочени мерки за създаване на устойчива икономическа база. Те могат да включват медицински мерки, които помагат за ограничаване на вируса, като безплатно тестване; политики за защита на най-уязвимите в обществото, като безплатно лечение на хората без здравна осигуровка; и начини за облекчаване на конкретни неизправности на финансовия пазар, като например неликвидност.

Тези мерки трябва също да използват цялостен координиран правителствен подход. Твърде много се разчиташе на действията на централните банки за стимулиране на растежа. Сега правителствата трябва да преследват истински реформи за повишаване на производителността.

И накрая, трябва да има допълнителна международна координация, за да се установи кои колективни действия могат да бъдат използвани.

Колкото по-бързо се направи това, толкова по-силен ще бъде икономическият обрат. Това евентуално възстановяване ще бъде усилено от изключително ниските ипотечни ставки и цени на енергията, и двете от които увеличават покупателната способност на потребителите. Колкото по-бързо пазарите виждат това да се задава, толкова по-бързо ще възвърнат нивата си. И този път, за разлика от 2008 г., това пазарно и икономическо възстановяване ще се опира на по-истински и трайни основи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 26 rate down comment 4
крас
преди 4 години
Като пълен лаик виждам сходството м/у кризата СЕГА и тази през 2008 година в срива на АКЦИИТЕ НА ФОНДОВИТЕ БОРСИ. През 2008 за по малко от година акциите на Dow Jones се сринаха от 14000 пункта на 7000 пункта!!!В момента сме в НАЧАЛОТО на такъв низходящ тренд, който ако се запази означава да стигнем от нива на индекса Dow Jones от 29 000 пункта до 14-15000 пункта!! АКО НЕЩАТА СЕ ПОВТАРЯТ ТО ТОГАВА ТРЯБВА ДА ОЧАКВАМЕ ОТНОВО ПРОБЛЕМИ С БАНКОВАТА СИСТЕМА, КОЯТО НЯМА КАК ДА НЕ Е УЧАСТВАЛА В ОТПУСКАНЕТО НА ЗАЕМИ НА ФИРМИ ЧИИТО АКТИВИ НЕ СЪОТВЕТСТВАТ НА РЕАЛНАТА ПАЗАРНА ЦЕНА. Спомняте си за едни ТОКСИЧНИ ДЕРИВАТИ получени от престъпно безотговорното поведение на един НЕРЕГУЛИРАН ФИНАНСОВ ПАЗАР какъвто бе тогава този в САЩ. ПРОМЕНИЛО ЛИ СЕ Е НЕЩО В РЕГУЛАЦИИТЕ НА ФИНАНСОВИТЕ ПАЗАРИ?!!Не съм специалист но мисля, че нещата с оценка на риска не са се променили и очакванията тази криза , ако продължи с това потъване на акциите да обхване и БАНКОВАТА СИСТЕМА. Вероятно не съм прав , но още сме в началото, което ако повтори края на кризата от 2008 ще е с РЕЗУЛТАТ УМНОЖЕН ПО ДВЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още