IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина писателят Габриел Гарсия Маркес

Носителят на Нобелова награда за литература е издъхнал на 87-годишна възраст в дома си в Мексико след престой в болница

10:26 | 18.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Почина писателят Габриел Гарсия Маркес

Колумбийският писател и Нобелов лауреат Габриел Гарсия Маркес, автор на класическите романи „Любов по време на холера“ и „Сто години самота“, е починал вчера на 87-годишна възраст в дома си в Мексико Сити, съобщава Асошиейтид Прес.

Маркес, известен като Габо в цяла Южна Америка, е роден в колумбийското селце Аракатака, което по-късно вдъхновява обстановката в „Сто години самота“. От над 30 години Маркес живее в Мексико.

Романите на световноизвестния писател постигат голям успех, като получават и оценката на критиката. Те са най-добре познати с популяризирането на литературния стил на магическия реализъм, който съчетава елементи на „фантастичното и реалистичното“, както ги описа Нобеловият комитет, когато връчи наградата си за литература на Маркес през 1982 г. за неговите романи и къси разкази. Той е първият колумбиец и четвъртият латиноамериканец, който печели отличието.

В сряда CNN предаде, че здравето на Маркес е много крехко, цитирайки членове на семейството му. Той се възстановяваше в дома си след престой в болница заради инфекция на белите дробове и уринарния тракт.

Семейството на Габриел Гарсия Маркес е споделилo пред медията, че е признателно за голямата подкрепа от международната общност след новината за влошеното му здраве.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Велик!Почивай в мир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още