IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти два месеца след опита за преврат арестите в Турция продължават

Властите в югоизточната ни съседка вече задържаха десетки хиляди хора заради предполагаеми връзки с духовника в изгнание Фетхуллах Гюлен

21:48 | 07.09.16 г.
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: архив, Ройтерс

Арестите в Турция заради проваления опит за преврат на 15 юли, за който правителството обвинява духовника в изгнание Фетхуллах Гюлен, продължават. Днес са издадени заповеди за арест за още 105 души заради предполагаеми връзки с Гюлен, предава Ройтерс.

Трима журналисти, работещи за националистическия вестник Yenicag, са задържани в домовете си и са били държани в спортна зала в Анкара, съобщава изданието на сайта си. Според вестника задържаните са всъщност критици на движението на Гюлен.

Туан Йълдър, бивш депутат от Партията на националистическото движение, също е задържан в Анкара с подобни обвинения, допълва вестникът.

Главна прокуратура в Анкара е започнала разследване на 105 предполагаеми лидери на клетки в 17 провинции, които се смята, че отговарят за военния персонал на т.нар. от властите “гюленискта терористична организация”, става ясно от публикация на държавната Анадолска информационна агенция.

Властите в югоизточната ни съседка вече задържаха десетки хиляди хора заради предполагаеми връзки с Фетхуллах Гюлен, чието религиозно движение публично работи за междурелигиозен диалог и образование. Правителството превърна изкореняването на последователите на Гюлен в свой основен приоритет, посочва информационната агенция.

Репресиите след опита за преврат от средата на юли тревожат западните съюзници на Турция и правозащитните групи. които се опасяват от “лов на вещици”. Тялото на учител, уволнен през миналата седмица заради предполагаеми връзки с организацията на Гюлен, е било открито днес, като окончателното заключение е, че става въпрос за самоубийство.

Над 100 хил. души – военни, държавни служители, бюрократи, учители, журналисти, служители в съдебната система, полицаи и други, са изгубили работните си места заради подобни обвинения. Други повече от 40 хил. души са задържани.

Междувременно европейският регулатор по човешките права предупреди, че може да последват съдебни дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради чистката след опита за преврат, допълва информационната агенция.

Предупреждението излезе, след като външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу запозна в Страсбург представители на Съвета на ЕС със ситуацията в страната след опита за преврат.

Чавушоглу обеща прозрачен съдебен процес за задържаните, за които посочи, че не е задължително да се окаже, че имат връзки с Гюлен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още