Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Почти половината американски оръжеен износ отива за Близкия изток

Саудитска Арабия – един от най-големите вносители в региона и втори в света, е увеличила доставките си с 225%

Почти половината американски оръжеен износ отива за Близкия изток

Снимка: Архив Ройтерс

Близо половината от износа на американски оръжия през последните пет години е бил за раздирания от конфликти Близък изток. Това става ясно от доклад на независимата организация The Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), цитиран от британския вестник Guardian.

В същото време от организацията посочват, че за пет години в периода между 2013 г. и 2017 г. обменът на оръжейни системи в световен мащаб се е увеличил с 10% в сравнение с предходния период – това представлява запазване на възходящата тенденция, започнала преди близо две десетилетия. Само САЩ са увеличили продажбите си с 25% - страната доставя оръжия за 98 страни, като тя е отговорна за една трета от световния внос.

Още по темата

На този фон Русия – вторият най-голям износител, отбелязва спад от 7,1% на износа. Въпреки че е веднага след Вашингтон, Москва изнася 58% по-малко оръжия. Челната петица се допълва от Франция, Германия и Китай. 

„На базата на сделките, сключени по времето на администрацията на (бившия президент Барак) Обама, американските оръжейни доставки през периода 2013-2017 г. са достигнали най-високите си нива от края на 90-те“, заяви Од Фльоран, директор на програмата за оръжия и военни разходи на Sipri. По думите ѝ сключените сделки ще гарантират, че страната ще остане най-големият износител и през идните години.

По отношение на вноса Близкият изток е сред най-активните региони, отговаряйки за 32% от него. Само в рамките на пет години от 2013 г. до 2017 г. количеството закупено оръжие от страните в него се е удвоило. Освен САЩ другите му двама големи снабдители са още Великобритания и Франция. Най-големите вносители пък са Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Рияд е увеличил вноса си с впечатляващите 225%, но въпреки това в световен мащаб остава на второ място след Индия, която получава основна част от оръжията си от Русия.

Значителен ръст във вноса отбелязва и Израел – 125%, като основна част от него е от САЩ, Германия и Италия.

„Широко разпространените бурни конфликти в Близкия изток, както и тревогите за спазването на човешките права, предизвикаха политически дебат в Западна Европа и Северна Америка за ограничаване на продажбите на оръжия... Въпреки това САЩ и европейските страни остават основните износители на оръжия за региона и доставят над 98% от оръжейния внос на Саудитска Арабия“, посочва експертът на Sipri Питър Вайсман.

В същото време основният регионален съперник на Рияд – Иран, дори не влиза в списъка с 40-те най-големи вносители, като той отговаря само за 1% от вноса в региона.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 8 месеца
Могат да се обърнат към Великият кретено-масонски архитект на тази Вселена (една от многото) за малко повече информация, нали са мн духовни и умни ;)
0
 
0
 
1
преди 8 месеца
Така както западът унищожи близкият изток, така сега Космосът предстои да унищожи запада, енергията винаги се балансира, а за повечето от вас това ще са процеси, които привидно нямат никаква причинно-следствена връзка, кретено-масончетата си повярваха малко повече, направо заспаха в ниските измерения и това, което им предлага физическата реалност, предстои да се посъбудят, мн от тях на друга планета.

Още от Други
Египетските власти ограничиха превантивно продажбата на жълти жилетки