IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пожарите в Амазония - бедствие и за имиджа на Бразилия

С гафове, идиотизъм, шовинизъм, невежество и ритници Болсонаро оформя имиджа си в света и разрушава този на Бразилия, пише интернет потребител

20:18 | 28.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпепелени гори, бездействие на правителството, последвано от президентски обиди: пожарите в Амазония се отразяват пагубно на имиджа на Бразилия в чужбина, тревожат се мнозина коментатори.

"Това е най-тежката криза за имиджа на Бразилия за последните 50 години", заяви бившият министър и посланик Рубенс Рикуперо за в. "Глобо".

Амазонската криза е "най-голямото бедствие в историята на бразилската дипломация от десетилетия, озоваваме се сами и посрамени", изразява съжаление и в. "Фоля де Сао Пауло".

Макар и батальони интернет потребители активно да подкрепят президента Жаир Болсонаро, част от пишещите в Twitter критикуват остро крайнодесния държавен глава, който е сурово съден от бразилския и международния печат за подхода си към пожарите от една седмица.



"С гафове, идиотизъм, шовинизъм, невежество и ритници Болсонаро оформя имиджа си в света и разрушава този на Бразилия", пише един интернет потребител.

Пожарите придобиха международни мащаби с решението на френския президент Еманюел Макрон да ги включи в дневния ред на срещата на върха на Г-7 миналия уикенд в Биариц, Югозападна Франция, като туитна: "Нашият дом гори."

Същата вечер, под този натиск, Жаир Болсонаро свика кризисно съвещание, а след това с указ мобилизира армията срещу пожарите.

След това обаче бразилският президент рязко повиши тона към Париж, нарушавайки сериозно установените граници на дипломацията, пише в цитиран от БТА материал за AFP  Паскал Труйо.

"Международен парий"

Докато Макрон пожелаваше на бразилците "много скоро" да имат "президент, който се държи на висота", техните министри отправиха множество презрителни и провокационни изказвания против Франция. Вчера Болсонаро поиска от Макрон "да оттегли оскърбленията си", но напразно.

"Никога не съм виждал президент на Бразилия да се изразява по такъв начин, това ще остави следи", каза специалистът по Латинска Америка във френския университет по политически науки "Сианс По" Гаспар Естрада.

Освен сдърпването си с Франция, Бразилия се скара и с други държави покрай амазонската криза.

Според Роберт Муга от института "Игарапе" в Рио де Жанейро бразилският президент "навреди на отношенията на страната със съюзници като Франция, Германия и Норвегия".

Първо Берлин, а след това и Осло, замрази субсидиите си за фондове за опазване на Амазония. Жаир Болсонаро дори посъветва Норвегия да изпрати субсидиите си на канцлер Ангела Меркел, "за да залеси наново Германия".

Подобно на Франция, Ирландия заплаши да не подпише споразумението за свободна търговия между ЕС и Меркосур. Финландия пък обмисля да бойкотира бразилски продукти.

"Бразилия беше световен модел в опазването на горите, а сега е международен парий. Президентът може да се сърди само на себе си", каза Муга.

Жаир Болсонаро обаче уверява, че е "възстановил авторитета на Бразилия".

Страната, която през 1992 г. беше домакин на Срещата на върха за Земята в Рио, положи през първото десетилетие на този век похвалени от международната общност усилия в борбата против обезлесяването.

"Болсонаро настрои всички срещу себе си"

Според Естрада "Бразилия днес унищожава външната си политика и до голяма степен е в изолация".

Извън близостта му с Израел Жаир Болсонаро е заложил всичко на отношенията със САЩ. Това е пълен обрат за бразилската дипломация, който не й донесе печалби.

Макар че вчера президентът Доналд Тръмп изрази в Twitter "безрезервната си подкрепа" срещу пожарите, "САЩ не подкрепиха Бразилия в Г-7 колкото се надяваше Болсонаро", каза Естрада, който определя бразилския президент като наивен.

"Болсонаро настрои всички срещу себе си и това ще окаже трайно въздействие върху международната репутация и имидж на Бразилия. Той е забравил, че не обитава Белия дом, а двореца Планалто (в бразилската столица)", смята той.

Кризата с Амазония възниква в дипломатическа обстановка, която вече е влошена, откакто Болсонаро встъпи в длъжност през януари. Бившият военен засегна важни партньори на Бразилия с неуместни промени в политическия курс.

Така се случи с "комунистически" Китай, най-големия търговски партньор на Бразилия, към който той бързо смекчи тона. Последва арабският свят, чиито заплахи за бойкот на вноса на бразилско месо охладиха страстите на Жаир Болсонаро, който искаше да премести в Ерусалим бразилското посолство в Израел.

В Латинска Америка той вече започна открита война с вероятния следващ аржентински президент, "левичаря" Алберто Фернандес, като се намеси по безпрецедентен начин в първичните избори в тази съседка на Бразилия.

"При оставащи над три години до края на мандата му, освен ако не стане някакво чудо, не виждам как имиджът на Бразилия на международната сцена би могъл да се възстанови", коментира Рубенс Рикуперо.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още