Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Половината електричество до 2050 г. ще е от вятърни и соларни генератори

Огромната промяна в рамките на следващите три десетилетия ще дойда на фона на увеличеното търсене на ток, според доклад на BloombergNEF

Половината електричество до 2050 г. ще е от вятърни и соларни генератори

Снимка: Ройтерс

Близо половината от електричеството в световен мащаб ще се набавя от възобновяеми източници, като разходите за вятърни и соларни енергийни генератори и съхранение ще продължават да намаляват.

Тази огромна промяна в рамките на следващите три десетилетия ще дойда на фона на увеличаването с 62% на търсенето на електричество и инвестиции на стойност 13,3 трлн. долара в нови проекти, посочва се в доклад на BloombergNEF, публикуван във вторник.

Отказът от изкопаеми горива има значителни последствия за енергийните пазари и борбата срещу климатичните изменения. Вятърът, соларните генератори и батериите за съхранение се очаква да позволят на енергийния сектор да изпълни своя дял в съкращаването на въглеродните емисии, заложено в Парижкото споразумение за климата, поне до 2030 г., показват данните на BNEF.

След това страните ще трябва да потърсят нови технологии, за да продължат да намаляват вредните емисии при разумни разходи, посочва Матиас Кимел, водещ анализатор в доклада.

„За да достигнем желаното ниво на емисии, се нуждаем от нещо друго“, казва Кимел в интервю.

До 2050 г. слънчевата енергия и вятърът ще осигуряват почти 50% от електричеството в света. Хидроенергията, ядрената енергия и други възобновяеми източници ще осигуряват други 21%, посочват от BNEF. Въглищата ще са най-големият губещ, като делът им ще спадне от 37% днес до 12% през 2050 г.

Другите видове възобновяема енергия могат да включват геотермална енергия, горивни клетки и устройства, които събират енергия от океанските вълни и приливите. Все още не е ясно дали това, ако изобщо стане, ще бъде иконономически обосновано за прилагане в по-големи мащаби. В същото време е възможно в периода до 2030 г. да бъдат разработени и други нискоемисионни източници на електроенергия

От 2010 г. насам разходите за вятърна електроенергия са намалели с 49%, а за соларна – с 85%. Това ги прави по-евтини от новите централи на въглища или газ в две трети от света. Разходите за съхранение на електроенергия с батерии също са се понижили с 85% от 2010 г. досега.

Ако светът иска напълно да премахне емисиите парникови газове от електрическия сектор, то тогава новите технологии – включително тези за улавяне на въглерод, водородната електроенергия и слънчевите термални централи, ще трябва да влязат в конкуренция, за да осигуряват близо 13 000 тераватчаса електричество до 2050 г., показва още изследването.

Това е еквивалента на почти половината от електричеството, произвеждано днес.

Европа е начело на преминаването към възобновяема енергия, която до 2050 г. ще осигурява 92% от електроенергията на континента.

Китай и индия, които все още включват нови електроцентрали на въглища към своите електропреносни мрежи, ще получават близо две трети от електричеството си предимно от соларни и вятърни източници дотогава.

САЩ обаче ще получава 43% от електроенергията си от възобновяеми източници, посочват от BNEF.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
Sokratus до: michaelis12
преди 4 седмици
Или Миша, умен си като на агнето леля му!
КПД-то на фотоволтаиците е наполовина от двигателя с вътрешно горене и от ТЕЦ! Но за разлика от тях, няма разходи за енергоносители.
А КПД-то на вятърните турбини е колкото на ТЕЦ и пак няма разходи за енергоносители!
Т.е. викаш беееее, бееее и .....
Хахаха
3
 
4
 
4
преди 4 седмици
Огромната промяна в рамките на следващите три десетилетия ще дойда на фона на увеличеното търсене на ток, според доклад на BloombergNEF
-----------------------------------------------------------
еми така е да ше се увеличи търсенето на ток, но ветровете и слънцата са непостоянни плюс са с нищожно КПД бе Илена как да ви обясни човек на вас студьентити преьписвачи ?? Аз не знам с първия трол доле що още от са не станете "независими" с тия вентилатори и слънчарки да ви пита нормален човек ? Ако ви артиса от тока напраен у мазето го продайте на пазаря на кило щом сте толко зелени ....
6
 
9
 
3
преди 4 седмици
Половината електричество до 2050 г. ще е от вятърни и соларни генератори

Малък си кeлeш,

Комунизма го чекаааме 45 години, у СССР го чекаа още пойче,
у Китай пък повече то милиард човека го чекааа -
ма той не доде... Капиш?

Затова за прогнози на м@йната си време не им се връзвам!
Що дори този, де ги е надраскал може да го няма....
11
 
5
 
2
преди 4 седмици
самая могучая освен курв1 кво ще изнася тогава? абчо кажи троле
12
 
7
 
1
преди 4 седмици
самая могучая освен курв1 кво ще изнася тогава? абчо кажи троле

Още от Други
С една средна заплата в България могат да се купят 454 л бензин