IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посланикът на ЕС в Скопие: Северна Македония трябва да реши спора с България

Трябва да се съсредоточите върху реалните възможности и двустранните отношения, такива са правилата, каза Дейвид Гир

12:11 | 26.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Посланикът на Европейския съюз (ЕС) в Скопие Дейвид Гир призова властите в страната да разрешат спора с България, за да може да започнат преговори за присъединяване.

"Къде се намираме в момента? Има предложение на португалското председателство, което има за цел да придвижим процеса напред. Има определен напредък, но сме длъжни да продължим към целта. В същото време се водят конструктивни дискусии между София и Скопие. Трябва да се съсредоточите върху реалните възможности и двустранните отношения между Северна Македония и България за да има напредък", каза Гир. 

"Това са правилата на играта. Трябва да се разбере, че тук става въпрос за покана към трета държава, която да се присъедини към клуба. Да седне на масата и да взима решения. Тази тема е много важна", каза още посланикът по повод твърдението на македонския премиер Зоран Заев, че Европа има проблем, който произлиза от самия ЕС. Изявлението бе направено след отлагането на започването на преговори с РСМ за членство в ЕС.

"Република Северна Македония и България трябва да продължат с диалога. Много е важно да продължат усилията и на двете държави за да има решение на проблема. Има открити двустранни въпроси. В тази ситуация, както и в миналото ние окуражаваме и двете страни да решат тези въпроси двустранно. Това не се случва за първи път при членството на една страна, която да има двустранни спорове, които са били решавани и след което засегнатите държави са станали членки на ЕС.Убеден съм, че и този въпрос може да бъде решени и ще видим РСМ като член на ЕС", каза Гир пред местната телевизия Сител.

Посланикът подчерта, че стратегическата цел на ЕС е Северна Македония да бъде част от ЕС. Гир призова властите в

Скопие да продължат с реформите, защото това ще гарантира започването на преговори за присъединяване.

/БГНЕС/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още