IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посланикът на САЩ в Германия отправи заплахи за санкции заради "Северен поток" 2

САЩ многократно критикуваха проекта, но сега се обръщат директно към съответните германски компании, за да ги предупредят за опасността от санкции

17:04 | 13.01.19 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Посланикът на Съединените щати в Германия отправи писмено предупреждение към германските компании, участващи в спорния руско-германски проект за газопровода "Северен поток" 2, че са застрашени от американски санкции, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"В писмото се припомня на всички компании, участващи в сектора на газопроводите за износ на руска енергия, че са изложени на опасност от американски санкции", посочи пред АФП говорител на посолството. Така той потвърди информация в днешното издание на в. "Билд".

Говорителят подчерта, че тази опасност от санкции е предвидена в Закона за "санкциите за борба с противниците на Америка" (CAATSA), приет през 2017 година и насочен срещу Иран, Северна Корея и Русия.

Писмото, изпратено по искане на американската администрация във Вашингтон, "не цели да бъде възприето като заплаха, а като ясно послание за американската политика", подчерта говорителят. По думите му единственият възможен "шантаж" в тази връзка би бил, ако в бъдеще Кремъл контролира газовите доставки за Европа.

В центъра на разногласията е проектът за газопровод "Северен поток" 2 за доставка на руски газ за Германия направо през Балтийско море и заобикаляйки Украйна, която досега беше основна транзитна страна. Този проект дублира и следва същия маршрут като първия такъв газопровод, "Северен поток" 1, през териториалните води на пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Целта е да се удвоят мощностите за подаване на газ.

В проекта "Северен поток" 2 участват, освен руският гигант Газпром, и няколко европейски компании: германските Wintershall и Uniper, британско-холандската Shell, френската Engie и австрийската OMV.

САЩ многократно критикуваха проекта, но сега прекрачват още един етап, обръщайки се директно към съответните германски компании, за да ги предупредят за опасността от санкции.

Според Германия, която има подкрепата на Франция и Австрия, проектът ще позволи да се осигурят по-надеждни и по-евтини доставки.

Украйна обаче гледа на проекта като на средство Москва да я "задуши" в енергийно отношение и така да засили политическия натиск срещу нея. Двете страни са в конфликт заради анексирането на Крим от Русия и руската подкрепа за сепаратистите в източната част на Украйна.

Според сп. "Шпигел", цитирано от ТАСС, управляващият елит в Германия по всякакъв начин се старае да избягва посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел и той на практика се намира в политическа изолация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 24 rate down comment 10
v_tin
преди 5 години
Говедарите правят бизнес като едновремешните мутри- договор за охрана- искат 2%. Днес изнудват немски фирми, а онзи ден българия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
за всички любители на темата за газЪт ... ето една добра отправна точка :https://***.gie.eu/index.php/gie-publications/maps-data/lng-mapгоре-долу всичко свързано с газовата инфраструктура
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 15 rate down comment 4
Sharky's
преди 5 години
И задължително терминал за втечнен газ и естествено само американски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 36
studioaa
преди 5 години
Всякакви действия, които биха подкопали сърцето на еврозоната са добре дошли. Ние все пак искаме еврото да гмурне през 2019-2020, а не да е стабилно и подкопаването на енергийната стабилност на Германия е точното действие за да се постигне тази цел. Браво на US посланика за смелите действия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 31 rate down comment 18
ABBA
преди 5 години
Повтарям:Запада вече живее по понятия!1. Не по факти, той отдавна си ги измисля.2. Много е зле с логиката.Като реално следствие, на неговите анализатори (и преститутки) все по-рядко им се получават прогнозите, особено дългосрочните такива!Уффф, забравих, таааа, на коя дата трябваше да се разпадне бензоколонката ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 26 rate down comment 18
ABBA
преди 5 години
Сладък,Запада вече живее по понятия!Не по факти, той отдавна си ги измисля (за реалното положение във Венесуела например).Много е зле с логиката.Нека Запада си мисли, че още вървят каубойските му номера и наглост.Бардакът у янките със всеки ден се забатачва и скоро ще се види, че каубоят е с дантелени гащички на жълти петна (както се пееше в една песен)!:)Cheers! За верните понятия!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 39
Sokratus
преди 5 години
Единствените осиновени сте ти, Мъйната, СтудиоХ, Абата и многото други рубладжии!Ако малкото останал ти мозък го включиш ще си зададеш простия въпрос, след като на Русия и пречат и Украйна и Белорус (дори и нас е заплашвала през 1996 и 1998 годин) за износа на газ и ги заплашва(направо си води война срещу тях), какво ще и пречи да го направи и със следващите собственици на гъзопроводите!!!Какво като се казва Германия, а пък за България направо не ми се мисли!Ама когато рублите шумят, всичко се забравя;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 26
Sokratus
преди 5 години
Дедо Дони, нещо само говори и заплашва!Време е да наложи санкции, а не да праща вестоносци!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 38 rate down comment 13
Стефчо
преди 5 години
те и ВИС-2 правеха бизнес по същия начин. Първо ти правят оферта на охрана на която не можеш да откажеш /НАТО/, после ти стават съдружници и накрая ти вземат бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
https://***.google.com/maps/place/Denmark/@55.4853558,11.0357501,7z/data=!4m5!3m4!1s0x464b27b6ee945ffb:0x528743d0c3e092cd!8m2!3d56.26392!4d9.501785острова дето се върти тръбата мамин сладък : датския остров Борнхолм в Балтийско море ... :)))правиш ли се или си си такъв ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още