IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето хора намират света за по-опасен днес отколкото преди две години

Според 6 от 10 анкетирани справянето с конфликтите и ядрените или химическите оръжия е по-наложително от растежа на населението или климатичните промени

12:15 | 11.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето хора мислят, че светът е по-опасен днес, отколкото е бил преди две години, като същевременно нарастват страховете от политически мотивирано насилие и от оръжия за масово поразяване. Това са изводите в допитване на Global Challenges Foundation, цитирано от Ройтерс.

В изследването 6 от всеки 10 анкетирани псочват, че според тях опасностите са се увеличили. Те също така смятат, че конфликтите и ядрените или химическите оръжия са рискове, срещу които трябва да се действа по-неотложно, отколкото срещу растежа на населението или климатичните промени.

Резултатите от проучването идват в момента, в който лидерите на НАТО се събират за ежегодната си срещата на върха. Конфликтите в Сирия, Йемен и Украйна, напрежението със Северна Корея и Иран заради ядрените им амбиции, бурните отношения на НАТО и Русия карат хората да се чувстват все по-несигурни.

Допитването се основава на отговорите на над 10 000 души в 10 страни.

Global Challenges Foundation насърчава дискусиите около темите за най-големите заплахи за човечеството, които биха могли да доведат до унищожението на над 10 процента от населението.

„Войната изглежда по-вероятна“, казва Патрисия Луис, директор по въпросите на международната сигурност в мозъчния тръст Chatham house. „Имаме доста голяма нестабилност, която е често пъти предшественик на войни“, добавя тя, коментирайки резултатите от проучването.

Според нея две основни сили внасят смут в установения ред. „Ние сме свидетели на инвазия на Украйна от Русия и виждаме как САЩ започва търговска война, скъсвайки споразуменията, към които ние останалите се опитваме да се придържаме", посочва тя.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още