IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите между Русия, Иран и Турция за Сирия започват на 23 януари

Анкара поиска от Техеран да окаже натиск върху правителството на Асад за прекратяването на огъня

18:30 | 04.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Преговорите между Русия, Иран и Турция за Сирия започват на 23 януари в столицата на Казахстан Астана, предава Ройтерс, като се позовава на съобщение на министъра на вътрешните работи на Турция Мевлют Чавушоглу.

Руски експерти ще пристигнат на посещение в Турция на 9 и 10 януари, за да обсъдят преговорите, допълва Чавушоглу.

Турският външен министър освен това призова Иран да упражни натиск върху подкрепяните от шиитите милиции и върху правителството на президента Башар ал-Асад за прекратяване на огъня в Сирия.

Припомняме, че в края на декември беше договорено примирие в Сирия и започването на мирни преговори. Документът влезе в сила на 30 декември.

Въпреки постигнатото примирие обаче няколко бунтовнически групировки отказват да се включат в договорката. Продължават боевете край столицата на страната Дамаск. Градът е буквално във водна криза заради тежките проблеми с водоснабдяването, тъй като водоизточниците се контролират от една от бунтовническите фракции.

Правителството на Асад обвинява бунтовниците, че са замърсили водоизточниците с дизелово гориво и са прекъснали водоснабдяването за Дамаск. Бунтовниците обаче твърдят, че водопроводите са извън строя заради бомбардировките на режима.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още