Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Преговорите на ООН за климата срещнаха стената на невъзможното финансиране

Малко са държавите, които се ангажират да увеличат бюджета за климата, макар че има ангажимент за 100 млрд. долара годишно от богатите страни

Преговорите на ООН за климата срещнаха стената на невъзможното финансиране

Сниммка: Bloomberg Creative Photos

Напрежението във връзка с финансирането на климатичните дейности заплашва да провали тазгодишната среща на върха COP26, след като седмици на предварителни обсъждания в ООН не доведоха до съгласие за това как да се действа с основните принципи на Парижкото споразумение за климата.

Заключенията предизвикват допълнително разочарование от липсата на напредък да се спре глобалното затопляне, след като срещата на върха на лидерите от Г-7 в Корнуол не успя да представи конкретни планове за ново финансиране на мерките, пише FT.

Основната причина за раздора е, че богатите страни изглежда са пропуснали целта от 100 млрд. долара годишна помощ за климата до 2020 г., създавайки недоверие сред държавите, подписали Парижкото споразумение.

Недостигът на финансиране също така създава сцена за поредица от трудни дискусии през ноември на COP26 в Глазгоу, когато става въпрос за съгласуване на нови цели за финансиране на климата.

Във време, когато държавните хазни са опразнени заради пандемията, постигането на споразумение относно финансирането на климата - публично и частно финансиране, за да помогне на развиващите се страни да намалят емисиите и да се адаптират към изменението на климата, е по-спорно от всякога.

По време на триседмични напрегнати преговори мерките в подкрепа на климата предизвикаха редица дискусии по теми като въглеродните пазари и прозрачността.

„Въпросът за финансирането на климата все още остава най-трудната част от всички тези преговори“, казва Молвин Джоузеф, министър на околната среда за Антигуа. „Не вярвам, че конкретен аспект е бил разгледан както трябва“, посочва още той.

Още по темата

Тези годишни срещи между сесиите са шанс за преговарящите да очертаят своите позиции и да идентифицират области на разногласия преди основната среща на върха на страните в края на годината. Тази година обаче участниците казват, че няма особен напредък.

Няколко аспекта от правилника, уреждащ климатичното споразумение от Париж от 2015 г., трябва да бъдат финализирани на COP26, включително как държавите отчитат своите въглеродни емисии. Преговарящите също ще се опитат да създадат правила за световните въглеродни пазари, например въглеродни компенсации между държавите. Въпросът, предвиден в член шест от Парижкото споразумение, осуети няколко предишни срещи на върха.

Шефът на ООН по климата Патриша Еспиноса признава, че напредък няма. "Не мога да кажа, че наистина има някакъв пробив в консултациите, които се проведоха тук", коментира тя.

Според нея обещаните 100 млрд. долара годишно са „абсолютно решаващи“ за успеха на преговорите, като добавя, че „всички споменаха това като една много важна точка“.

Лорд Никълъс Стърн, професор по икономика в Грантъмския изследователски институт по изменение на климата в Лондонското училище по икономика, посочва, че развитите страни трябва да дават най-малко 150 млрд. долара годишно за климата до 2025 г. „Успехът на COP26 зависи от това дали [финансовите] потоци се увеличават в количество и качество до 2025 г.“, казва той.

Въпреки че мнозина потвърдиха ангажимента си за финансиране на климата, само няколко държави дават нови обещания. Германия обещава 6 млрд. евро годишно до 2025 г., докато Канада обещава да увеличи своето финансиране до 5,3 млрд. канадски долара на година.

Пандемията добавя допълнителна несигурност.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Сателитни снимки показват голям теч на метан в Казахстан