IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите по NAFTA остават в застой

Основна пречка в преговорите е спорното предложение на САЩ за засилване на автомобилостроенето в региона

10:29 | 21.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преговарящите от САЩ, Мексико и Канада се събраха за последен път във вторник в петия кръг преговори за реформиране на споразумението NAFTA. Страните обаче са в застой заради спорното предложение на САЩ за засилване на автомобилостроенето в региона, съобщава Ройтерс.

Официални лица и лобисти казват, че Мексико и Канада твърдо ще отблъснат искането на САЩ да се повиши минималния праг за регионалното автомобилостроене на 85 процента от настоящите 62,5 процента, както и половината от това автомобилостроене да се случва в САЩ.

Предложението заема централно място в стратегията на американския президент Доналд Тръмп „Америка на първо място“ за връщане на производствени работни места в САЩ, макар че се изправя пред сериозна съпротива от автомобилната индустрия.

Представителите на Мексико и Канада искат САЩ да обяснят как планът за автомобилния сектор може да успее с оглед на скептицизма и неведнъж са заявявали, че нямат намерение да отговарят на плана с контрапредложение.

Вторник ще бъде седмият ден, в който преговарящите ще се срещнат в този кръг, провеждан в Мексико, а представителите се надяват да направят изявления, внасящи известна инерция в процеса, който според много наблюдатели губи скорост.

Сегашният кръг не е толкова враждебен, колкото разговорите през октомври във Вашингтон, когато САЩ представиха серия от трудни искания, включително плана за автомобилния сектор, казва Каролин Фройнд, старши изследовател и експерт по търговията в Peterson Institute for International Economics във Вашингтон.

„Предвид централната роля на данъчната реформа в САЩ американското правителство не искаше да прави този кръг важен и искаше да накара технократите да преговарят по по-малко противоречивите теми“, допълва тя.

Очакванията за сериозен напредък в петия кръг отслабнаха, когато трите страни обявиха, че министрите, отговарящи за търговската част на NAFTA, няма да присъстват на разговорите. Напредък липса въпреки наближаването на крайния срок.

Трите страни се договориха да проведат преговорите до края на март, когато започва кампанията за нов президент на Мексико.

Представителите на Мексико първоначално изразиха надежда, че някои глави най-накрая ще бъдат затворени през петия кръг, например телекомуникациите и електронната търговия. Засега обаче няма солидни доказателства, че подобно нещо ще се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още