IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2020 г. са осъществени сливания и придобивания за 3,6 трлн. долара

Активността се дължи основно от сделки през второто полугодие, когато трансакциите надхвърлят 1 трлн. долара за всяко от тримесечията след края на юни

21:18 | 31.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Наплив от големи сделки през последните няколко седмици доведе общата стойност на сливанията и придобиванията за 2020 г. до 3,6 трлн. долара, което представлява изключителен скок на дейността по поглъщания през втората половина на годината, съобщава FT.

Общата стойност на сделките за 2020 г. е с 5% по-ниска от 2019 г., сочат данните на Refinitiv. Това обаче представлява драматично възстановяване спрямо първата половина на годината, когато разпространението на Covid-19 спря сделките, припомня медията.

Компаниите са сключили сделки на стойност над 2,3 трлн. долара от началото на юли, което е ръст от 88% спрямо първото полугодие, сочат данните. Сливанията и придобиванията през всяко от третото и четвъртото тримесечие на годината надхвърля 1 трлн. долара. За втори път от 2008 г. насам обемът на сделките надвишава тази сума през последователни тримесечия.

„Измина година от две коренно различни половини“, коментира Пиърс Причард Джоунс, партньор в корпоративна адвокатска кантора Freshfields. „Ние, както всички останали, видяхме, че първата половина беше силно засегната от първоначалната заплаха от вируса и несигурността. От началото на третото тримесечие видяхте ниво на увереност, което означаваше, че хората са по-прагматични що се отнася до сключването на сделки“, допълва той.

След като по-рано заяви, че „наистина не вижда среда за сливания и придобивания“, изпълнителният директор на Salesforce Марк Бениоф се съгласи този месец да купи приложението за чат на работното място Slack за 27,7 млрд. долара.

„Мисля, че когато погледна назад, не мисля, че някога съм могъл да си представя някакви придобивания, които да се случат тази година, в тази пандемия. И изведнъж Брет и Стюарт се събират и казват, да, можем да направим това“, коментира Бениоф, като се позовава на президента на Salesforce Брет Тейлър и изпълнителния директор на Slack Стюарт Бътърфийлд.

Посредниците посочват, че активността се подобрява през втората половина на годината благодарение на обещаващите ваксини и подобряването на политическата сигурност, след като Джо Байдън спечели президентските избори в САЩ.

Ану Айенгар, съпредседател на глобалните сливания и придобивания в JPMorgan Chase, казва, че като се изключи коронавируса, средата е добра за сключване на сделки. Пазарите на акции отчитат рекордни ръстове, лихвените проценти са ниски и инвеститорите в акции с удоволствие плащат за растеж, посочва той.

Питър Оршаг, главен изпълнителен директор на финансовия консултантски бизнес на Lazard, допълва: „Ако някой ми беше казал, че ще има пандемия и че световните сливания и придобивания ще бъдат неравномерни в сравнение с миналата година, нямаше да повярвам“.

Таксите на посредниците, спечелени от глобални сделки, намаляват с 5% до 30,4 млрд. долара, според изчисленията на Refinitiv.

Някои от най-големите сделки през последните три месеца на годината включват тази на S&P Global за 44 млрд. долара за закупуване на аналитична група IHS Markit, придобиването от AMD за 35 млрд. долара на конкурентния американски производител на чипове Xilinx и поглъщането от британската фармацевтична група AstraZeneca на американската биотехнологична група Alexion.

Във всяка от тези сделки придобиващият използва собствените си акции като основна валута, като се възползва от покачващите се фондови пазари. S&P Global и AMD изцяло платиха сделките със собствени акции, а AstraZeneca - приблизително две трети от стойността на сделката. Salesforce плати малко над половината от цената на своята сделка в собствени акции.

Стивън Фелдгоуз, съпредседател на глобалните сливания и придобивания в Goldman Sachs, казва, че няколко сделки са подтикнати и от желанието на компаниите да диверсифицират портфолиото си. „Балансът се промени, когато компаниите решиха, че нарасналият и диверсифициран мащаб и по-големият баланс са толкова важни, колкото и фокусирането върху възможностите за растеж“, казва той.

Въпреки увеличението на общия брой трансакции в САЩ, общата стойност на сделките в региона спада с 21% до 1,4 трлн. долара за цялата година, сочат още данните. Активността обаче се покачва с 34% до малко под 1 трлн. долара в Европа и с 15% до малко под 900 млн. долара в Азия.

„Имаше причина да видим толкова много сделки тази година“, казва Матийо Пигас, партньор в Centerview Partners, базирана в Париж консултантска компания. „Има много големи компании, които имат пари и търсят целеви компании, пострадали от кризата“, допълва той.

Експерти казват, че очакват сключването на сделки в Европа да остане на повишени нива през първите няколко месеца на следващата година отчасти поради по-слабото възстановяване на акциите в региона. „Виждаме някои купувачи, които използват своите акции в трансгранични сделки и се възползват от нарастващата разлика между съотношението цена/печалба на американските компании спрямо европейските“, коментира Катал Дизи, ръководител на европейските сливания и придобивания в Credit Suisse. „Очакваме да видим продължение на тази тенденция американските компании да използват акции като част от сделки за закупуване на европейски корпорации“, допълва експертът.

Банкерите очакват да видят големи компании, като нидерландския конгломерат Philips и англо-нидерландската група за потребителски стоки Unilever, да продължат да отделят части от бизнеса си през първата половина на 2021 г., които също ще допринесат за активността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още