IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът Сантос посвети Нобеловата си награда за мир на всички колумбийци

Най-малко 220 хил. колумбийци са загинали в продължителния конфликт, разкъсващ страната вече над половин век

17:41 | 07.10.16 г. 1
<p>
	Президентът Сантос със съпругата си. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът Сантос със съпругата си. Снимка: архив Ройтерс

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос, който получи Нобеловата награда за мир тази година, я посвети "на всички колумбийци и особено на милионите жертви" на въоръжения конфликт, който разкъсва страната му в продължение на повече от половин век, предаде Франс прес.

"От цялото си сърце благодаря за това престижно отличие. Приемам го не от свое име, а от името на всички колумбийци и особено от името на милионите жертви на този конфликт, от който страдаме повече от половин век", заяви Сантос от президентския дворец Каса де Нариньо в Богота.

"Това е нещо, което винаги ще бъде важно за моята страна и за хората, които са страдали в тази война", каза колумбийският президент, цитиран от ДПА. "Тази награда е голямо признание за нашата страна и аз я приемам с цялата си скромност", допълни той.

Сантос получи отличието за усилията си за прекратяване на продължаващата 52 години гражданска война и за това, че се доближи до намирането на мирно решение на конфликта, съобщи по-рано днес Нобеловият комитет.

Най-малко 220 000 колумбийци са загинали в продължителния конфликт, а близо 6 милиона са били принудени да напуснат домовете си.

Президентът изрази увереност, че е близо до постигане на споразумение за прекратяване на конфликта с Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК). "Трябва само да положим още малко усилия и да бъдем упорити. Тази награда ще бъде важен стимул, за да постигнем тази цел и да започнем да градим мир в Колумбия", добави той.

Сантос вярва, че ръководеното от него правителство скоро ще постигне мирно споразумение и с Армията за национално освобождение. Наградата "е сигнал от целия свят, че трябва да постигнем споразумение много скоро", подчерта той.

Ръководителят на ФАРК Тимолеон Хименес-Тимошенко поздрави Сантос за отличието и подчерта ролята на страните, помогнали за мирните преговори, които се водят в Хавана вече близо четири години - Куба, Норвегия, Венецуела и Чили. Без тях мирът щеше да бъде невъзможен, подчерта в Туитър Хименес, цитиран от Ройтерс.

В първата си реакция лидерът на ФАРК заяви само, че единствената награда, която иска партизанското движение, е "мир и социална справедливост", отбелязва АФП.

Бившият колумбийски президент Алваро Урибе също поздрави своя наследник на поста за получената Нобелова награда за мир. "Пожелавам му да успее да промени вредното за демокрацията споразумение", написа в Twitter Урибе.

Бившият президент беше лидер на движението, довело до отхвърляне на мирното споразумение от колумбийците на произведения в неделя референдум, припомня АФП.

Мирният процес в Колумбия е стигнал прекалено далеч, за да отстъпим сега, въпреки че колумбийците гласуваха срещу постигнатото споразумение на референдума в неделя, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Той изрази надежда, че Нобеловата награда за мир, която беше връчена на президента Сантос "в критичен момент, ще вдъхне необходимата надежда и кураж на колумбийците".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
scott
преди 7 години
По-добре да я пусне над алепо. И който си я хване: негова си е.МНООООГО МИРОТВОРЦИ ИМА ТАМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още