IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на инвестиционните банки намаляват наполовина в сравнение с 2009 г.

Слаба клиентска активност и предизвикателни икономически и регулаторни условия са снижили приходите от търговия с облигации, валути и суровини

18:15 | 19.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Приходите на инвестиционните банки намаляват наполовина в сравнение с 2009 г.

Приходите на 10-те най-големи инвестиционни банки в света от търговия с ценни книжа с фиксиран доход, валути и суровини (Fixed-income, currency and commodities – FICC) са се понижили със 7% през 2014 г. Това показват актуалните данни на консултантската компания Coalition, цитирани от Ройтерс. Сред причините са слабата клиентска активност и предизвикателните икономически условия.

Приходите намаляват наполовина в сравнение с нивата им от 2009 г. Промените, които банките правят, за да отговорят на променящата се бизнес и регулаторна среда, също са оказали влияние върху представянето им.

2009 г. бе особено силна за FICC-поделенията на трезорите, тъй като волатилността и инвеститорското търсене на активи убежища след началото на финансовата криза доведе до ръст на приходите.

Миналата година инвестиционните банки съкратиха много служители в резултат на натиск от страна на регулаторите и акционерите. Трендът е бил особено силен в първата половина на годината, издават данните на Coalition. Във FICC-поделенията броят на персонала спадна с 9% - доста повече в сравнение с редукцията на служители в поеделенията за търговия с акции и инвестиционно банкиране.

Заради слабостите при търговията с финансови инструменти с фиксиран доход, валути и суровини оперативните маржове продължават да намаляват. Банките обаче трудно понижават разходите заради по-суровите изисквания за надзорно оповестяване и постоянните разходи за персонал.

Инвестиционното банкиране носи най-висок ръст на приходите на банките. През 2014 г. приходите от тази дейност се покачват с 6 на сто на фона на сделките по сливания и придобивания и активността на компаниите, желаещи да увеличат капитала си.

„Секторите финанси, енергетиката и здравеопазване допринасят най-много за активността в сектора на сливанията и придобиванията. Представянето на всички региони бе силно, с изключение на Япония“, посочват от консултантската компания, анализираща банковия сектор.

Спадът на общите приходи от търговия с ценни книжа с фиксиран доход, валути и суровини засенчват ръста на приходите от търговията само със суровини, които нарастват с 9 на сто за година. Заради по-високата активност на енергийните пазари вследствие на свободното падане на петрола бе прекъснат 3-годишния негативен тренд.

Coalition следи представянето на 10-те най-големи банки в света: Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley и UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още