IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от инвестиционно банкиране спадат до 4-годишно дъно

През третото тримесечие банките получават с 30% по-малко от такси и комисиони от инвестиционна дейност

15:49 | 03.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Приходите на банките от такси и комисиони от операциите по инвестиционно банкиране спадат с 30% през третото тримесечие до 4-годишно дъно заради волатилността, която обзе глобалните финансови пазари през периода, сочат данни на Thomson Reuters.

Приходите от услуги, вариращи от консултации по сливания и придобивания до поемане на емисии на капиталовите пазари, в глобален план възлизат на 17,4 млрд. долара. Това е спад от 30% на тримесечна база и най-ниската стойност от последните три месеца на 2011 г. насам.

Третото тримесечие на 2015 г. бе горещо за глобалните пазари. Само два от 21 индекса, следени от Reuters, записаха повишения през периода, с което става все по-вероятно 2015 г. да бъде най-лошата за инвеститорите от финансовата криза от 2008 г. насам.

Спадът на приходите от такси и комисиони от инвестиционна дейност се дължи на 55-процентния срив на приходите от фондовите пазари спрямо второто тримесечие. Намалението на приходите от инвестиционните дейности на облигационните пазари е с една трета.

В края на деветмесечието общите приходи от инвестиционно банкиране се равняват на 64,5 млрд. долара, което е с 10% по-малко спрямо същия период на миналата година. Сумата е най-ниската от 2013 г. насам.

Заради спада от 30% на приходите от такси по първични публични предлагания общите приходи от поемането на емисии акции и попечителство през периода януари-септември намаляват до 16 млрд. долара. Понижението при облигациите по това перо е от 15% до 16,8 млрд. долара.

Същевременно приходите от такси и комисиони от консултантски услуги по сделки, свързани със сливания и придобивания, са надолу с 8% до 18,6 млрд. долара за периода януари-септември 2015 г. Въпреки сривовете на глобалните пазари и по-интензивното дългово финансиране в глобален план през третото тримесечие сливанията и придобиванията надхвърлят 1 трлн. долара, което е рекорд.

JP Morgan оглавява класацията по размер на приходите от инвестиционно банкиране, привличайки 4,66 млрд. долара през деветмесечието. Това е дял от 7,2%. Goldman Sachs е на второ място с малка разлика, тъй като приходите са за 4,65 млрд. долара.

Американските инвестиционни банки консолидират позицията си на най-могъщи в индустрията. Топ 5 е формиран изцяло от щатски банки, чийто пазарен дял е 31%. Освен това сред 25-те най-големи банки делът на нито един американски трезор не намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още