IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призоваха Световната банка да спре класацията „Doing Business“

Комисия на СБ предлага замяна на класацията с резултати по всеки показател за отделните държави

17:41 | 24.06.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Призоваха Световната банка да спре класацията „Doing Business“

Независима комисия, сформирана от Световната банка за преглед на обосноваността на един от докладите ѝ с най-силно влияние, обяви, че финансовата институция трябва да спре да публикува своя класация, която може да се окаже подвеждаща, съобщи Ройтерс.

Ежегодният доклад на СБ „Doing Business“ оценява 185 държави по 10 критерия и съставя индекс на трудностите за водене на бизнес, присвоявайки съответен ранг на всяка страна.

Класирането има голяма тежест сред националните правителства. През миналата година руският президент Владимир Путин обяви целта си да изкачи Русия до 20-ото място в класацията до 2018 г. от настоящото 120-то.

Новият президент на СБ Джим Йон Ким и американското министерство на финансите бяха обявили, че подкрепят класацията. Но комисията, сформирана през миналата година от Ким и оглавявана от министъра на планирането на ЮАР Тревър Мануел, разкрива, че тя е лесно уязвима за дребни фактори и понякога не е обективна.

„Комисията смята, че банката трябва да се откаже веднъж завинаги от тази практика“, се посочва в доклада ѝ. „Важно е да запомним, че докладът е предвиден като чисто научен проект и ролята му е да осведомява за линията на поведение, а не да я предписва или да очертава нормативно положение, което класацията до известна степен върши“, се добавя там.

През миналата година Сингапур оглавяваше подреждането, а последното място бе заето от Централноафриканската република.

Докато САЩ подкрепят класацията, според няколко източника на Ройтерс Китай натиска за премахването с аргумента, че СБ не трябва да определя ранг на членовете си. В последния доклад Китай е класиран на 91-во място, което предизвика подозрение, че опозицията в страната се мотивира от ниската позиция.

„И двете крайни мнения в дебата са пълни с емоции“, каза Мануел. „Това, което не си бяхме поставили за цел, бе да привлечем вниманието, бяхме загрижени за изразените мнения“, добави той.

Вместо класация комисията предлага отделни резултати по всеки показател за отделните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
Световната банка отдавна има резерви към този индекс. Един път, когато изрази такова мнение, беше през 2007 г., когато прекрати договора на Симеон Дянков, който работеше по този проект там. Тогава обаче той попадна на Цветелина Карагьозова, която го препоръча на ББ и после Дянков стана вицепремиер (знаем какъв финансов министър беше). В съзнанието на герберите обаче остава фамозната кариера на Дянков като мицепрезидент (?) на СБ. Но нейсе,...не съм измислила аз този израз по такива поводи. Сега обаче виждате, че точно СБ е сформирала независима комисия. Явно натискът към нея идва от различни страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
...А новият им закон за здравното осигуряване е над 2'000 (две хиляди) страници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Винаги съм се чудил как такава бюрократична държава като САЩ, където не може да кихнеш без адвокат и където само данъчния кодекс е няколко тухли с размер на Война и мир, са напред в такава класация. Засега единственото ми обяснение за този феномен е, че САЩ са домакин на СБ и затова методиката е така нагодена, че да не обижда домакина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Да се забрани и световната банка!http://***.investor.bg/news/gallery/117323/337.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още