Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Проблемът с разхищението на храна е по-голям, отколкото се смяташе

Около 2,5 млрд. тона храна се губят във фермите или се изхвърлят от търговците на дребно или потребителите - около 40% от цялата продукция

Проблемът с разхищението на храна е по-голям, отколкото се смяташе

Снимка: Bloomberg L.P.

Над 2 млрд. тона храна остава неизконсумирана по света – почти два пъти повече, отколкото се смяташе по-рано.

Около 2,5 млрд. тона храна се губи във фермите или се изхвърля от търговците на дребно или потребителите. Това е около 40% от цялата продукция, показват данни от проучване на Световния фонд за природата (WWF) и британския търговец на дребно Tesco, цитирано от Bloomberg.

Тези стойности са значително повече от досега изчисляваните 1,2 млрд. тона, като фермите в по-богатите държави са по-големи прахосници, отколкото досега се смяташе, се казва още в доклада.

В продължение на години изследователите се опитват да съберат данни за истинския мащаб на създаването на хранителни отпадъци, което според Междуправителствената експертна група по климатичните промени представлява до 10% от емисиите парникови газове.

Последният цялостен анализ за разхищението и генерирането на отпадък от храна бе изготвен от Организацията по земеделие и прехрана на ООН в 2011 г. и изчисли, че този дял е около 33%.

„Проблемът най-вероятно е по-голям, отколкото смятахме“, коментира Пийт Пиърсън, ръководител на звеното за разхищение на храна към WWF. „От години знаем, че разхищението на храна и създаването на отпадъци от нея е огромен проблем, който може да бъде ограничен до минимум, а това на свой ред може да намали влиянието на хранителната система върху природата и климата“, посочва още той.

Новият доклад, който се основава и на заключенията на Организацията по земеделие и прехрана, показва, че близо 1,2 млрд. тона храна се губи във фермите – първо такова определяне на загубите там от 2011 г. Отделно, 931 млн. тона се прахосват от търговците на дребно и потребителите, изчисляват по-рано тази година от Програмата за околната среда на ООН.

Още по темата

Обратно на досегашните предположения, че загубата на храна е проблем предимно при по-бедните региони по света, последният доклад показва, че страните с високи и средни доходи в Европа, Северна Америка и индустриализирана Азия отговарят за 58% от световното прахосване на реколта.

Докладът призовава правителствата и хранително-вкусовите компании да приемат подхода за целеви мерки. В рамките на стратегията Target-Measure Act бизнесът задава цели за намаляване на разхищението на храна, измерва и отчита излишъка и отпадъка и др.

Досега само 11 от общо 192 национални климатични стратегии в рамките на Парижкото споразумение споменават разхищението на храна и генерирането на отпадъци от нея. По-голяма част от тях са от държави в Африка.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 1 седмица
Бамбуковата Икономика - https://bamboo-economy.alle.bg може да осигури неограничени, гигантски количества от разнообразни чисти, вкусни и здравословни аналогови храни, на себестойност, близка до нула, на базата на свръх-бързо растящата (един метър на ден) Бамбукова Биомаса, отглеждана хипер-интензивно, в автоматизирани Вертикални Многоетажни Аеропонни Ферми - https://vertikalna-ferma.alle.bg . Излишните и отпадни количества ще бъдат сушени и изгаряни във вид на 100% Карбон-Неутрално Биогориво.

Още от Други
Сателитни снимки показват голям теч на метан в Казахстан