IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедурата по импийчмънт на Дилма Русеф продължава

Сенатът на Бразилия ще гласува в сряда отстраняването на президента въпреки решението на председателя на Долната камара на парламента да отмени вота

07:47 | 10.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дилма Русеф. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Дилма Русеф. Снимка: архив, Ройтерс

Бразилският Сенат реши да гласува за импийчмънт на президента Дилма Русеф, въпреки че председателят на Долната камара на парламента Валдир Мараняо анулира гласуването от миналия месец, съобщава ВВС.

Междувременно Мараняо призова за ново гласуване в Долната камара, след като председателят на Сената Ренан Калхейрош определи решението му като незаконно.

Планира се Сенатът да гласува в сряда дали да започне процес по импийчмънт на президента на Бразилия.

Ако Русеф изгуби, тя ще бъде отстранена от поста за 6 месеца в очакване на съдебен процес. Тя е изправена пред обвинения, че правителството ѝ не спазва фискалните правила в допълнение с корупционните скандали.

Русеф е напълно готова за отстраняването си от поста, посочва медията. Тя обаче дава заявка да се бори и да изчисти името си от обвиненията.

Президентът на Бразилия все още смята, че процедурата срещу нея е опит за преврат. Тя обвинява бившия председател на Долната камара на парламента Едуардо Куня и вицепрезидента Мишел Темер, който се очаква да заеме поста ѝ след евентуалното ѝ отстраняване, като подстрекатели.  

Президентът на страната е изправена пред обвинения за нарушаване на бюджетните закони, с което си е осигурила преизбирането на поста през 2014 г. Тя отрича обвиненията.

Политическата криза прати Бразилия на ръба на пропастта. Хаосът се разиграва в навечерието на Олимпийските игри, до старта на които има по-малко от 90 дни.  Битката за импийчмънта поляризира нацията и доведе до пълен застой на най-голямата икономика в Латинска Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още