Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Процентът на гладуващите хора по света остава тревожно висок

В 51 страни, сред които са Чад, Йемен, Мадагаскар, Замбия и Сиера Леоне, гладът остава на тежко или тревожно високо равнище

Процентът на гладуващите хора по света остава тревожно висок

Снимка: Ройтерс

Равнището на глада остава на тревожно високи равнища в близо 60 страни, показва световен индекс, създаден от ирландската неправителствена организация Concern Worldwide и германската "Световна помощ за гладуващите" (Welthungerhilfe).

В 51 страни, сред които са Чад, Йемен, Мадагаскар, Замбия и Сиера Леоне, гладът остава на тежко или тревожно високо равнище. В Централноафриканската република (ЦАР) равнището е изключително притеснително, показва докладът, представен тази седмица в Милано от италианската хуманитарна организация Cesvi.

Неправителствените организации изразяват освен това силно безпокойство за ситуацията в седем страни (като Сомалия, Бурунди и Сирия), за които са успели да съберат само частични данни.

Общо 124 милиона души по света страдат от остър глад. При 151 милиона деца има спиране на растежа, а 51 милиона са с поднормено тегло.

Въпреки тези притеснителни данни има подобрение. От 2000 до 2018 г. Световният индекс на глада, отчетен тази година в 119 страни, е намалял от 29,2 до 20,9. Подобрение е отбелязано в Ангола, Етиопия, Руанда, Шри Ланка и Бангладеш. Очаква се обаче, че от 79 страни, в които е отбелязано умерено, тежко, тревожно или изключително тревожно равнище, само 29 ще успеят да достигнат целта от нулево равнище на глад през 2030 година.

Ситуацията е тревожна в Южна Азия (индекс 30,5) и в Субсахарска Африка (индекс 29,4), където равнищата на недохранване на населението и на детската смъртност са неприемливи, подчертава Cesvi. В ЦАР равнището на недохранване е 61,8 на сто, в Сомалия 50,6 на сто, а в Зимбабве 46,6 на сто. В Сомалия смъртността на децата на възраст под 5 години е 13,3 на сто, в Чад - 12,7 на сто, а в ЦАР - 12,4 на сто.

Генералната директорка на Cesvi Даниела Берначи призова международната общност и правителствата към съвместни действия за справяне с продоволствената криза в регионите, където ситуацията остава тревожна, увеличаване на инвестициите и подкрепа за програми за дългосрочно развитие. "Гладът е едновременно причина и последствие от принудителните миграции", подчерта Валерия Еми, координаторка на организацията, според която към него трябва да се подхожда като към политически проблем.

/БТА/

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Aбе ти що не земеш да си еб,еш пи,чката майчи,на смота,няк. Ако не можеш аз ще го вкарам на *** в п,утка,та проста. Дейба е смо,тан *** къде си се взел. нещасник. Ще те намеря и ще те зак,олям с манарчето в колата си.
0
 
0
 
7
khao до: Otka4eni reformatori
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
щото сме заети с *** ! като е свършим отиваме ! :):)
1
 
1
 
6
khao до: Императорът
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
всъщност по голяма утайка от теб тая земя не е родила, тъ.п, мър.зелив и устат ...
0
 
1
 
5
Otka4eni reformatori до: nkavrakov1982
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
А що не идеш ти, а?
1
 
4
 
4
nkavrakov1982 до: Императорът
преди 8 месеца
Ти що не отидеш под боабабите да им покажеш как се работи на африканците или май е по лесно от клавиатурата да се правиш на велик?

Още от Други
MAE създаде инструмент за проследяване на емисиите на метан от сондажната дейност