Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Продължителността на живота в богатите държави е нараснала с 10 години

Средната продължителност на живота в 34-те страни от ОИСР е достигнала 80,5 години през 2013 г.

Продължителността на живота в богатите държави е нараснала с 10 години

Снимка: freeimages.com

Средната очаквана продължителност на живота в богатите държави е нараснала средно с над 10 години за периода след 1970 г., сочи проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), оповестено днес и цитирано от AFP.

Средната продължителност на живота в 34-те страни членки на международната икономическа организация на развитите държави е достигнала 80,5 години през 2013 г.

Същевременно пропастта между продължителността на живота на жените, които живеят по-дълго, и мъжете постепенно се е свила от около 7 години до 5, разкрива още проучването.

На най-голяма средна продължителност на живота се радват в Япония (83,4 години), заедно с Швейцария и Испания. Те са следвани от Италия, Франция и Австралия.

В дъното на класацията на ОИСР за 2013 г. са Словакия, Унгария и на последно място е Мексико, където очакваната средна продължителност на живота е с 9 години по-кратка от тази в Япония или Испания. 

Със средна продължителност на живота от 78,8 години САЩ е на 27-мо място в класацията.

Преди 40 години американците са живели с цяла година по-дълго от средната стойност за ОИСР, но днес са паднали доста под медианната стойност, разкрива проучването.

Още по темата

Същевременно САЩ изпреварват значително останалите държави по разходи за здравеопазване на глава от населението, като харчат два пъти и половина повече от средната стойност за организацията, в която попадат и някои развиващи се икономики като Мексико и Турция.

Средната продължителност на живота в България е 74,7 години, изчислена за периода 2012 - 2014 г., сочат последните налични данни на НСИ. 

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
1
 
8
преди 3 години
Средната продължителност на живота у нас би била по-висока, ако хората не се самоубиваха, за 25 години демокрация, 30 000 самоубийства!
1
 
1
 
7
преди 3 години
Ако си на 80, това означава, че си набор около 1935-та......

Това поколение не познава ГМО простотиите, тотално различно от младите!
1
 
2
 
6
преди 3 години
Казано иначе ако в Япония, Швейцария ,Испания, Италия, Франция и Австралия се пенсионират на 65год. при 80год. продължителност на живота във България при 74 трябва да е пенсионираме на 60год.
1
 
3
 
5
белот до: brababara
преди 3 години
Ти набивай повечко , като нищо ше удариш стотака...
2
 
3
 
4
преди 3 години
Няма профилна снимка
Дааа ако ги нямаше всички тези *** щеше да живеете по дълго.Колкото преди 60 години.Проблема е,че свършиха глупаците дето трябва да бачкат за да не папкате ГМО-та и вякакви подобни гадости

Още от Други
Жители на Хонконг отново на протест - този път срещу търговци от Китай