IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират 2% спад на приходите на 10-те най-големи инвестиционни банки

Трезорите печелят все по-малко от търговията с финансови инструменти с фиксиран доход, валути и суровини

17:20 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират 2% спад на приходите на 10-те най-големи инвестиционни банки

Тази година приходите на 10-те най-големи инвестиционни банки в света, измежду които Goldman Sachs Group Inc. и Deutsche Bank AG, най-вероятно ще се свият с 2%. Трезорите печелят все по-малко от търговията с финансови инструменти с фиксиран доход, валути и суровини, сочат изчисления на Coalition, цитирани от Bloomberg.

Приходите, генерирани от подразделенията, търгуващи с дългови ценни книжа и акции, и от инвестиционно банкиране, може би ще спаднат до 150,7 млрд. долара от 153,3 млрд. долара, колкото бяха през 2013 г. Само през първото полугодие приходите се смъкват с 5% до 82,3 млрд. долара.

Приходите от инвестиционно банкиране, към което попадат консултантските услуги и услугите по емисии на ценни книжа, тази година най-вероятно ще се покачат с 13% до 42,9 млрд. долара. Ръстът от 11% през първите шест месеца на годината беше стимулиран от нарасналите продажби на акции и от активността на пазара на сливания и придобивания. Подобен ръст обаче може да бъде засенчен от спада в приходите от търговия с акции и дълг, предупреждават от Coalition.

Прогнозите на анализаторите са, че приходите от търговия с финансови инструменти с фиксиран доход, валути и суровини ще се свият с 9% до 67,4 млрд. долара след 13-процентния спад през първото полугодие. За сравнение – през 2013 г. понижението дори бе по-голямо – с 19 на сто.

Освен това в банковата индустрия тече най-голямото съкращаване на служители спрямо година по-рано. Общият брой на съкратените е 1 900 души, като най-засегнати са Европа, Близкият изток, Африка, Северна и Южна Америка.

Търговията със суровини е единственият бизнес, който отбелязва увеличение на приходите през първите шест месеца на 2014 г. Приходите се покачват с 21% до 3,3 млрд. долара, тъй като суровата зима в САЩ подкрепи търговията с американски горива и електроенергия, като същевременно интересът на инвеститорите също се увеличава.

Инвестиционните банки в световен мащаб се отдръпват от търговията със суровини заради по-суровите регулации. През юли Credit Suisse Group AG съобщи, че излиза от бизнеса със суровини. През март американската банка JPMorgan Chase & Co. се съгласи да продаде поделението си за търговия с физически суровини на Mercuria Energy Group Ltd.

Прогнозите са, че приходите от търговия с акции ще се стопят с 2 на сто до 40,3 млрд. долара след спада от 4 на сто в периода януари-юни. През 2013 г. приходите от търговия с акции скочиха с 24%.

Coalition следи представянето на 10-те най-големи инвестиционни банки в света - Goldman Sachs, Deutsche Bank, JPMorgan, Morgan Stanley, Citigroup Inc., Bank of America Corp., Barclays Plc, Credit Suisse, UBS AG и BNP Paribas SA. Компанията формира класацията си на базата на публична информация относно резултатите на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още